Féltik a vasárnapi bevételt a plázák

A szakszervezetek szerint viszont nem hozna veszteséget, ha a hét utolsó napján bezárnának a nagyobb üzletek.

2014. 11. 04. 5:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megosztja a közvéleményt az a KDNP-s törvénymódosító javaslat, amelyről lapunk elsőként adott hírt a múlt héten. Eszerint jövőre lépne életbe az üzletek nyitva tartását korlátozó jogszabály-módosítás, amely megtiltaná a 400 négyzetméteresnél nagyobb áruházaknak a hét utolsó, munkaszüneti napján az üzemelést, és csupán a kisebb, családi vállalkozásban működtetett boltoknak engedné vasárnap, hogy fogadják a vásárlókat. Ebben a KDNP-t támogatja a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete is. A KASZ ráadásul minden üzlettípusra kiterjesztené a javaslatot.

A tervezet kapcsán a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége tegnap azt közölte: súlyos következményekkel, elbocsátásokkal és bércsökkentéssel járna, ha elfogadnák a szervezet szerint diszkriminatív tervezetet. Azonnali válaszként a plázák csökkentenék alkalmazottaik számát, mivel számításaik alapján legalább 35 ezer dolgozó válna feleslegessé. Ezzel együtt a pénteki és a szombati zsúfoltság tovább nőne a boltokban, miközben hétvégente sokan vennék külföldre az irányt. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerényebb, 10-15 ezer fős leépítéstől tart.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Hír TV P8 című műsorában azt mondta, a következő hetekben dolgozzák ki a javaslatot, ami januártól lépne életbe, és várhatóan a jövő nyártól kellene bezárniuk a nagy boltoknak. Hozzátette, mindenkinek biztosítani kell, hogy szabad legyen a vasárnapja. Szavai szerint a vasárnapi munkát senki sem önként vállalja, hanem piaci erőfölényüknél fogva a láncok kötelezik rá a dolgozókat, miközben a gyermekes munkavállalók csak hétvégén lehetnek együtt családjukkal. Arra a felvetésre, hogy nem tartanak-e elbocsátásoktól az intézkedés miatt, az államtitkár azt mondta, törekednek rá, hogy minden embernek legyen munkahelye. Közölte: vannak olyan számításaik, amely alapján a vasárnapi forgalom kisebb, mint az átlagos hétköznapokon.

Ezzel vitatkozik több, felmérésekre hivatkozó piaci szereplő, szerintük ugyanis vasárnaponként átlagosan 12–15 ezer forintot költ el nagyjából kétmillió magyar család a plázákban és a hipermarketekben. Az ellenzők szerint arra is számítani lehet, hogy a foglalkoztatottak bére számottevően csökken, mivel a vasárnapi munkavégzésért pótlékot fizetnek a munkaadók. Az érdekvédők azonban másként látják a helyzetet.

– Már most is több áruházlánc diákok foglalkoztatásával oldja meg a vasárnapi feladatokat, hogy ne kelljen pótlékot fizetni – mondta lapunknak Bubenkó Csaba. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint a munkavállalók többsége örülne, ha az áruházak zárva lennének vasárnaponként. Jelezte, a kereskedők veszteség nélkül meg tudják oldani a helyzetet, hiszen a forgalom a többi napra tevődne át. – Ezen a területen a munkavállalók több mint 85 százaléka nő, az ő esetükben kiemelten fontos lenne a rendelkezés szociális hatása – fűzte hozzá az elnök.

A lapunk birtokába került, több jogszabályt módosító javaslatcsomag szerint egyébként a jövőben betiltanák a hipermarketek által üzemeltetett ingyenes buszjáratokat is. Emellett a polgári törvénykönyv kiegészítésével előírnák azt is, hogy két egymást követő veszteséges eredménnyel zárult év után az 50 milliárd forintnál nagyobb bevételű kereskedelmi vállalatoknak meg kell szűnniük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.