A bolgárok igent mondhatnak a Déli Áramlat víz alatti szakaszára

Bulgária záros határidőn belül engedélyt ad a Fekete-tenger alatti szakasz megépítésére.

RZ
2014. 12. 19. 20:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Temenuzska Petkova bolgár energiaügyi miniszter telefonon tárgyalt orosz kollégájával, Alekszandr Novakkal, azt mondta, hogy „a bolgár energiaszektor fejlesztése szempontjából Oroszország fontos partner. A Déli Áramlat nemcsak abból a szempontból fontos, hogy diverzifikálja a gázbeszerzést, de a vezeték építése élénkíti a gazdaságot, új munkahelyeket teremt”. A bolgár miniszter hangsúlyozta azonban, hogy csakis az Európai Unió törvényeit betartva valósulhat meg a Déli Áramlat.

Az eredeti tervek szerint úgy volt, hogy a bolgár miniszter Moszkvába utazik, hogy tárgyaljon kollégájával a Déli Áramlatról. Az utazás elmaradását nem indokolták. A bolgár miniszter a telefonbeszélgetés során bulgáriai látogatásra hívta meg Alekszandr Novakot.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök a csütörtöki brüsszeli EU-csúcson azt mondta, hogy „Bulgária megadja az összes engedélyt a Déli Áramlat építésének a megkezdéséhez és folytatja az építkezés előkészítését”. A miniszterelnök rámutatott arra, hogy várja a Gazprom reagálását. „Amennyiben a Gazprom felhagy a tervvel annak ellenére, hogy Szófia megad minden engedélyt a megvalósításhoz, akkor ez az orosz fél bűne lesz és nem a bolgároké” – tette hozzá Bojko Boriszov.

Vlagyimir Putyin orosz elnök december elsején Ankarában jelentette be, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megvalósításától és helyette Törökország felé vezető szállítási útvonalat építene ki. Az orosz államfő ezt akkor azzal indokolta, hogy Oroszország a jelenlegi körülmények között, az EU ellenkezése miatt, nem tudja megkezdeni az Ukrajna megkerülésével Dél- és Közép-Európába (ezen belül Magyarországra) orosz földgázt szállító Déli Áramlat tervének megvalósítását. A 15,5 milliárd euróba kerülő Déli Áramlat gázvezeték kapacitását évi 67 milliárd köbméterre tervezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.