Lehúzhatja a rolót a Tisza Takarékszövetkezet

Kártalanítják a betéteseket 30 millióig.

MNO
2014. 12. 05. 18:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank betétkifizetési tilalmat rendelt el, és felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez. A felügyeleti biztosok kezdeményezésére az MNB 2014. december 8-ra, hétfőre bankszünnapot rendelt el a pénzintézetnél, keddtől a fiókhálózat a megszokott nyitvatartási idővel üzemel.

A takarékszövetkezetnél meglévő betéteseket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja. A betéteseknek egyelőre nincs teendőjük, az OBA tájékoztatást nyújt majd a kifizetésekről.

A jegybank közölte: a TakarékBank Zrt. vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezetnél, hogy az SZHISZ a betétesek biztonsága érdekében kizárta integrációs rendszeréből. Az MNB-nek a szövetkezeti integrációról rendelkező törvény alapján ilyen esetben vissza kell vonnia a kizárt takarékszövetkezet engedélyét. A pénteken közzétett határozat a jogszabályi előírások alapján nyolc nap múlva válhat hatályossá.

A takaréknak a szeptember végi adatok szerint 10 860 betétese van, működési területe jellemzően Jász-Nagykun-Szolnok megye és környéke. Mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése a hitelintézeti szektorban mintegy 0,04 százalék. A szövetkezeti hitelintézeti szektor helyzete összességében stabil – írja közleményében az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank pénteken visszavonta a Széchenyi Bank tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. A betéteseket az Országos Betétbiztosítási Alap 30 millió forint értékhatárig kártalanítja. A nemzetgazdasági tárca szerint a magyar állam kisebbségi tulajdonában lévő hitelintézet megszűnése nem okoz zavart a pénzügyi rendszerben.

Az MNB 10 millió forintra bírságolta a Nyúl és Vidéke Takarékszövetkezetet pénzforgalmi hibák miatt – derül ki a jegybank pénteki határozatából. Az MNB közleménye szerint a takarékszövetkezet megsértette a pénzforgalmi törvény egyes részeit, amelyek érintik az ügyfelek díj- és költségmentes, valamint egyértelmű és pontos tájékoztatását és a velük kötött keretszerződés módosítását, valamint a pénzforgalmi számla megnyitását.

A jegybank kötelezte a pénzintézetet, hogy a pénzforgalmi törvényben és az MNB-rendeletben foglaltaknak való megfelelés érdekében megfelelő dokumentumokkal igazoltan legkésőbb 2015. január 31-ig intézkedjen és azt követően folyamatosan tartsa be a nevezett jogszabályok rendelkezéseit.

Lezárult pénteken az a másfél éve megkezdett munka, amelynek célja a szövetkezeti hitelintézetek átvizsgálása, a szabálytalanul működő intézmények kiszűrése, végső soron a takarékszövetkezeti szektor megerősítése volt; a garanciaközösség felállításának köszönhetően több takarékszövetkezeti csődre nem kell számítani – közölte a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkársága az MTI-vel. A folyamat befejező lépéseként 39 takarékszövetkezettel egészült ki és 117 tagjával teljes körűvé vált az a garanciaközösség, amely az ágazat teljes megújulását hozza magával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.