Még mindig bajban a rubel

Komoly kilengések jellemezték az orosz valutát a szerda kora délelőtti kereskedésben.

BLM
2014. 12. 17. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bankközi kereskedésben a rubel árfolyama a szerdai kereskedés első perceiben több mint 5 százalékos mínuszba került a dollárhoz képest. A kereskedés első órájának a végén, közép-európai idő szerint 8 órakor 72,5 rubelt ért a dollár. Ezután azonban a rubel hirtelen erősödni kezdett, és szinte perceken belül 66,95-re erősödött vissza. Percekkel 9.30 óra után 65,64 rubelen jegyezték a dollárt.

A rubelerősödést a pénzügyminisztériumnak az a bejelentése váltotta ki, hogy „megkezdte elfekvő devizájának az eladását”. A minisztérium nem részletezte, hogy milyen elfekvő devizáról van szó, és hogy ez pontosan milyen értéket képvisel. A pénzügyminisztérium ugyanakkor leszögezte: alulértékelt a rubel.

Kedden rendkívüli megbeszélést hívtak össze, mely után Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette: a rubel megszilárdítását célzó lépéseket dolgoztak ki a kormányfő vezetésével.

A lakosság közben már a csődközelre készül, az importtermékeket felvásárolják, rubeljüket pedig dollárra váltják. A kávé és a tea is nagy mennyiségben fogy.

Kedden hajnalban 650 bázisponttal 17 százalékra emelte az irányadó kamatot az orosz jegybank a rubel árfolyamának erősítése céljából, miután hétfőn több mint 10 százalékkal gyengült a dollárral szemben. Az intézkedés nem hozta meg a várt eredményt, a rubel jelentősen gyengült, a napon belüli legnagyobb vesztesége több mint 20 százalék volt, ekkor 80,1 rubelen jegyeztek egy dollárt.

A rubel a héten eddig mintegy 18 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, január óta pedig csaknem 52 százalékkal esett az árfolyama. Az orosz jegybank szerdán bejelentette, hogy december 15-én 1,961 milliárd dollárt költött devizatartalékából a rubel árfolyamának az erősítésére, idén eddig ugyanerre a célra már több mint 80 milliárd dollárt fordított.

Vegyesen mozogtak a moszkvai tőzsdemutatók a szerdai kereskedés kora délelőtti szakaszában. A rubelben számított MICEX-index 1,11 százalék mínuszban, a dollárjegyzésű RTS-index ugyanakkor 8,01 százalék pluszban állt közép-európai idő szerint röviddel fél tíz után. Kedden a MICEX 1,36 százalékkal erősödéssel, az RTS 12,41 százalék eséssel zárt.

A forint árfolyama is vegyesen mozgott szerda délelőtt, az euróval és a svájci frankkal szemben kissé erősödött, a dollárral szemben gyengült .

Az eurót a kora reggeli 312,46 forint után délelőtt tíz órakor 312,22 forinton jegyezték. Az árfolyam 0,4 százalék szélességű sávban, 311,53 és 312,73 forint között alakult délelőtt.

Megrohamozták a bankfiókokat és ATM-eket a devizaszámlával rendelkező moszkvaiak, hogy minél előbb kivehessék az azokon tárolt eurót, vagy éppen dollárt – derül ki a francia Le Figaro helyszíni riportjából. A francia lap internetes változata arról is ír, hogy a bankok igyekeznek határt szabni az ilyen tranzakcióknak, a Société Générale helyi leánybankja például napi 2000 euró kivételét engedélyezi. A cikk tanulsága szerint a helyzet ugyanakkor így is veszélyes, hiszen a bankok kifuthatnak devizatartalékaikból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.