Összejött a söripari megafúzió

Az AB InBev felvásárolja legnagyobb versenytársát a SABMiller céget.

Magyar Nemzet
2015. 11. 11. 12:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belgiumi központú AB InBev többször és egyre magasabb árajánlattal környékezte a kisebbik céget. Október 13-án hangzott el a most már végleges, részvényenként 44 font, összesen 68 milliárd font (104 milliárd dollár) vételi ajánlat. Egy nappal korábban az AB InBev részvényenként 43,50 fontot, egy héttel korábban 42,15 fontot, még korábban 38, később 40 fontot ajánlott.

A végső vételi ár csaknem 40 százalékkal magasabb annál a 29,34 fontnál, amin a SABMillert jegyezték szeptember 14-én, egy nappal azelőtt, hogy megjelentek a vállalatfelvásárlási szándékkal kapcsolatos első hírek.

Az ügylet létrejöttéhez szükség van még a részvényesek és a versenyhatóságok engedélyére is. Elemzők szerint a tranzakció a globális söripari konszolidáció végjátéka, miután a négy nagy, az AB InBev, a SABMiller, a Heineken és a Carlsberg már világméretekben lefedik a piacot, és a világ sörtermelésének több mint felét adják.

A Magyar Nemzet októberben megkereste a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) elnökét az akkor még tárgyaló felekkel kapcsolatban. Schillinger Attila akkor felhívta a figyelmet: két nagy tőzsdei cég esetében roppant érzékeny már maga a tárgyalási folyamat is, ami számos szakmai és jogi buktatót rejt magában.

Schillinger Attila akkor kijelentette: ha létre is jön az üzlet, csak a társaságegyesítés, illetve a helyi piacok egységesítése is rendkívül hosszú folyamat, szinte kizártnak tartja, hogy két-három éven belül a közép-európai régió, azon belül a magyarországi sörpiac bármilyen változást is érzékeljen.

Az MSSZ első embere szerint ahogy eddig, úgy ezután sem sodorhatja veszélybe a nagy magyar sörgyárak működését a világpiacot uraló nagyvállalatok közti hatalmi átrendeződés. Úgy látja, az ágazat magyar szereplői mindezektől függetlenül a saját feladatukra koncentrálva termelhetnek. Biztató eredménynek tartja, hogy összesen 6,2 millió hektolitert tud felmutatni a négy vezető hazai sörgyártó, a Borsodi, a Dreher, a Heineken Hungária, illetve a Pécsi Sörfőzde, közülük csak utóbbi nem tagja a sörszövetségnek. Ebből 400 ezer hektoliter jut exportra, 5,8 millió elkel idehaza.

A tavalyi kétszázalékos bővülés után idén a kedvező időjárás ellenére is óvatosan optimisták. A növekedési kilátásokat álláspontjuk szerint alapvetően határozza meg a gazdasági konjunktúra folytatódása, és hogy sikerül-e kiszámítható és tervezhető szabályozási környezetet teremteni a söriparnak a kormányzattal való együttműködésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.