Egyre közelebb a söripari megafúzió

A teljes világpiac is átrendeződik, és a magyart is érinti majd, ha az AB InBev bekebelezi a SABMillert.

Gyöngyösi Balázs
2015. 10. 05. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Söripari gigaüzlet tartja lázban hetek óta a folyékony kenyér szektorában dolgozókat, a világ legnagyobb gyártója, az AB InBev ugyanis azon munkálkodik a háttérben, hogy felvásárolja a piac második számú szereplőjét, a SABMillert.

Ezzel olyan márkák kerülnének egy cégér alá, mint a Fosters, a Miller, a Pilsner Urquell, illetve a Stella Artois vagy a Beck’s, egyesült erővel pedig a termelést és az értékesítést tekintve is lefednék a globális sörpiac harmadát. Az élénk érdeklődés és a puhatolózó tárgyalások tényét még szeptember 16-án el is ismerte mindkét fél, a hivatalos vételi ajánlat megtételének október 14. a határideje. Ennek hatására azonnal megélénkült a tőzsde: a brit– dél-afrikai érdekeltségű SABMiller részvényei rövid idő alatt 20 százalékkal megugrottak, de a belga Interbrew és a brazil AmBev összeolvadásával létrehozott, belgiumi központú cégóriás papírjai is hét százalékkal erősödtek.

Amennyiben megvalósul az akvizíció, olyan söripari mamutvállalat jöhet létre, amelynek piaci értéke a 250 milliárd dollárt is meghaladja. Az AB InBev értéke ugyanis 178 milliárd dollár körül van, a londoni székhelyű felvásárolandó társaságé pedig megközelíti a 78 milliárd dollárt. Ehhez képest igencsak hízelgő a The Sunday Times által megszellőztetett összeg; a brit konzervatív hetilap ugyanis úgy tudja, a SABMiller tényleges értékénél közel 40 százalékkal többet, 106 milliárd dollárt sem sajnálna a vevő.

Végeredményben a Bloomberg kalkulációja is hasonló díjat eredményez: a hírügynökség szerint az AB InBev részvényenként 42 fontot (63 dollár) fizetne, ezzel 103 milliárd dollárra értékelné a céget. Nem megerősített hírek szerint a SABMiller viszont csak 43-45 fontos papíronkénti ár mellett venné fontolóra az ajánlatot.

A vételi szándék komolyságát mindenesetre mutatja, hogy a pénzügyi manőver finanszírozása érdekében a leuveni bázisú cég már tíz nagybankkal is tárgyalóasztalhoz ült. Attól biztosan nem kell tartania az AB InBevnek, hogy hitelező nélkül marad, a vezető pénzintézetek közül a Deutsche Bank, a BNP Paribas és a Société Générale is önként jelezte: beszállna a megafúzió finanszírozásába. Könnyen elképzelhető tehát, hogy pénzügyi akadályok híján az egyesülő cégek mérete miatt inkább a versenyhivatali aggályok okozhatnak fennakadást. Például az Egyesült Államokban vagy Kínában ugyanis jelentős piaci fölényre tehetnének szert az új szereposztás mellett.

A magyar sörpiacot mindez csak közvetve, de érinti, hiszen a Dreher Sörgyárak Zrt. a SABMiller-csoporthoz tartozik. A kőbányai székhelyű cégnél azonban egyelőre teljes a hírzárlat. Szakértők szerint nemcsak a söriparban, hanem valamennyi iparágban jellemző a piaci átrendeződés és változás. Ki kit vesz meg, hogyan alakulnak a tulajdonviszonyok, e tekintetben a magyar sörgyártók mint egy-egy nagy gyártó cégcsoport tagjai nem játszanak proaktív szerepet.

Az ilyen jellegű döntések a cégek központjaiban dőlnek el, amire a magyar operációnak közvetlen ráhatása nem sok van, ez így van a Dreher esetében is. A Borsodi Sörgyár Kft. csak annyiban érintett, hogy korábban az AB InBev tulajdonában állt, de 2012 óta már a Molson Coorshoz tartozik. Annyi köti még az elődhöz, hogy megőrizte több termék, köztük a Stella és a Beck’s hazai forgalmazásának jogát.

A Magyar Nemzet megkeresésére a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) elnöke felhívta a figyelmet: két nagy tőzsdei cég esetében roppant érzékeny már maga a tárgyalási folyamat is, ami számos szakmai és jogi buktatót rejt magában.

Schillinger Attila szerint ha létre is jön az üzlet, csak a társaságegyesítés, illetve a helyi piacok egységesítése is rendkívül hosszú folyamat, szinte kizártnak tartja, hogy két-három éven belül a közép-európai régió, azon belül a magyarországi sörpiac bármilyen változást is érzékeljen.

Az MSSZ első embere szerint ahogy eddig, úgy ezután sem sodorhatja veszélybe a nagy magyar sörgyárak működését a világpiacot uraló nagyvállalatok közti hatalmi átrendeződés. Úgy látja, az ágazat magyar szereplői mindezektől függetlenül a saját feladatukra koncentrálva termelhetnek. Biztató eredménynek tartja, hogy összesen 6,2 millió hektolitert tud felmutatni a négy vezető hazai sörgyártó, a Borsodi, a Dreher, a Heineken Hungária, illetve a Pécsi Sörfőzde, közülük csak utóbbi nem tagja a sörszövetségnek. Ebből 400 ezer hektoliter jut exportra, 5,8 millió elkel idehaza. A tavalyi kétszázalékos bővülés után idén a kedvező időjárás ellenére is óvatosan optimisták. A növekedési kilátásokat álláspontjuk szerint alapvetően határozza meg a gazdasági konjunktúra folytatódása, és hogy sikerül-e kiszámítható és tervezhető szabályozási környezetet teremteni a söriparnak a kormányzattal való együttműködésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.