Törvényesen lehet külföldieké a föld

A Fidesz elismerte, hogy nem csak magyarok vásárolhatnak termőterületeket.

Hajdú–Tóth
2015. 11. 12. 4:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uniós nyomásra kellett megváltoztatni az állami földek eladását szabályozó jogszabály szövegét. Így lett aztán a helyben lakó „magyar földműves” kifejezésből jelző nélküli „földműves”. Így az a jelenleg 222 fő, aki megfelel az előírt feltételeknek – vagyis egyebek mellett helyben lakik és jelenleg is gazdálkodik –, de nem magyar állampolgár, szintén részt vehet a liciten – jelentette ki lapunk kérdésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Győrffy Balázs, aki egyben fideszes országgyűlési képviselő, hangsúlyozta, hogy ez a kör élhet a földvásárlásokra biztosított kedvezményes kamatozású hitel felvételével is, mert szavai szerint ezt a lehetőséget nem lehet senki elől elzárni „nemzeti hovatartozása miatt”. Hozzátette még: „szeretne gratulálni a magyar gazdatársadalom nevében a Jobbiknak és az MSZP-nek”, hogy sikeresen gátolták meg a magyar gazdálkodók védelmét Brüsszelben.

Győrffy Balázstól szerettük volna megtudni azt is, hogy beigazolódhatnak-e azok a félelmek, amelyek szerint az új földtörvény által életre hívott helyi bizottságuk puszta hallgatásukkal, az ügyek el nem bírálásával is megakadályozhatják egy-egy adásvétel megszületését – így lehetetlenítve el a külföldi érdeklődőket. Meglepetésre azt válaszolta, hogy ezeknek a grémiumoknak egyáltalán nem lesz szerepük az állami földek eladásával kapcsolatban. Vagyis ez esetben a földforgalmi törvény az irányadó: az árverés után a legmagasabb árajánlatot adó személy nevével kifüggesztik az önkormányzat hirdetőtábláján 60 napra a szerződést, ott élni lehet az elővásárlási joggal, és azután következhet a szerződéskötés. Tehát a képviselő szerint szó sincs arról, hogy a földbizottságok hallgatásukkal megakadályozhatnák a külföldiek földszerzését.

Márpedig igenis kell földbizottsági jóváhagyás a földvásárláshoz az állami földek esetében is – így reagált Győrffy kijelentésére Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese.

A volt szakállamtitkár eddig is azt gondolta, hogy az Orbán-kormány földosztási programja valójában nem a helyben termelő családi gazdálkodók megélhetésének, hanem a Fidesz hűbérbirtoki rendszerének ad táptalajt. Szerinte az, hogy kiderült, külföldiek is vehetnek állami földet, óriási kudarc a kormánynak. Egyúttal határozottan visszautasította, hogy a szocialisták Brüsszelbe vitték volna a földügyet. – Ment az magától, sőt odagurult, annyira szakmaiatlan az egész – jelentette ki. – Arról viszont nem beszél senki – hívta fel rá a figyelmet –, hogy a földeladásból származó bevételt földvásárlásra kellene fordítani. Kíváncsi lesz arra, hogy ez miként valósul majd meg, amikor megérkeznek a bevételek. A szocialisták – hangsúlyozta – most kívánják felhívni az Alkotmánybíróság figyelmét arra, hogy olyan állami területeket is el akarnak most adni, amelyek alkotmányos védelem alatt állnak.

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy azonnal állítsa le az állami földek „privatizációját”, és vonja vissza a külföldiek földszerzését engedélyező kormányhatározat-módosítást. Magyar Zoltán, a párt országgyűlési képviselője szerint a Fidesz ismét hazudott, mert külföldiek számára is lehetőséget teremt a földvásárlásra. A képviselő is határozottan tagadta, hogy Brüsszelben lobbiztak volna földügyben, mondván: a Jobbik nem teregeti ki a szennyest, akármiről van is szó, itthon oldanák meg a problémákat. Mint lapunknak kifejtette: elképesztőnek tartja, hogy a Fidesz az ellenzéket hibáztatja a földeladásokért. A képviselő abban bízik, hogy a Fidesznek „nem lehet annyira fontos a saját köreinek való megfelelés, hogy emiatt még a magyar földet is kockáztatja”.

Az LMP szerint hazudott a kormány, amikor „termőföldet a magyar gazdáknak” szlogennel hirdette meg a földprivatizációt, mert ehelyett a „magyar földet a legtőkeerősebb uniós polgároknak” programot valósítja meg. Erről Sallai R. Benedek, a párt országgyűlési képviselője beszélt. Szerinte a föld csak akkor maradhat a magyarok tulajdonában, ha a kormány eláll a privatizációtól. A kormány pedig azért kényszerült a termőföld-privatizációt elrendelő rendelet módosítására, mert az szembement az unió előírásaival és a magyar jogszabályokkal egyaránt.

Szerettük volna megtudni, hogy mit gondol az ügyről a kisebbik kormánypárt, a KDNP, de a párt frakciója részéről nem kívánták kommentálni az állami földek eladása körül napvilágra került anomáliákat, arra hivatkozva, hogy az erről való nyilatkozat kormányzati kompetencia.

Akárhogy is, a bankok gőzerővel készülnek a programban való részvételre. A Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára legalábbis azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy teljes mértékben felkészült a földművesek hiteligényeinek kiszolgálására a hitelt nyújtó Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a hitelt közvetítő Budapest Bank. Németh Lászlóné közölte: a földhitel futamideje legfeljebb húsz év. A hitel kamatozása az első tíz évben évente 1,95 százalék. Ezután az akkor elérhető legmagasabb kamattámogatás mellett jutnak hozzá a hitelhez a földművesek. A hitel felvétele igen egyszerű a gazdálkodók számára, mivel egy nyilatkozat kitöltésével előzetes hitelkérelem nyújtható be. Így pedig már az árverés előtt elkezdhetik a hiteligényléssel kapcsolatos ügyintézést – hívta fel rá a figyelmet az államtitkár. Hozzáfűzte: a Budapest Bank fiókjaiban úgynevezett hitelígérvény is kérhető. Ennek birtokában a gazdák úgy vehetnek részt a földárveréseken, hogy ismerik saját hitelképességüket. Akinek van hitelígérvénye, azt nem érheti meglepetés, és a kért kölcsönt – a meghirdetett 150 milliárd forintos program keretösszegének rendelkezésre állásáig – megkapja, miután érvényes és hatályos szerződése lesz a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel a megvásárolni kívánt földterületre. Ilyen hitelígérvényt november 5. óta lehet kérni. Ebből eddig 193 darabot adott ki a Budapest Bank több mint hatmilliárd forint értékben.

Az állami földárveréseken elvileg csak a szigorú előírásoknak megfelelő személyek indulnak. Például gazdának kell lenniük. Ez jelenleg nem tűnik túl nehéz feladatnak, a Hír TV rejtett kamerás riportja szerint legalábbis olyan gyorstalpalón is meg lehet szerezni az aranykalászos gazda minősítést, ahová be sem kell járnia a hallgatónak. Kérdésünkre, hogy tervezik-e a visszaélések feltárását, Győrffy Balázs azt válaszolta, hogy csak akkor, ha konkrét jelzést kapnak az ügyben. Mint mondta, csak néhány ezren akarnak tanfolyamon földművessé válni. Ehhez képest a tavalyi harmincezerrel szemben idén már közel százezer személy minősül földművesnek.

Arra a bizonyos konkrét jelzésre talán már nem is kell olyan sokáig várni, mert ismeretlen tettes ellen csalás gyanújával tett feljelentést az aranykalászosgazda-képzéssel összefüggésben egy magánszemély a Fővárosi Főügyészségen. Tényi István azt mondja, a Hír Televízió híradójában bemutatott rejtett kamerás felvételre alapozta beadványát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.