Még fényévekre van Ausztria

Furcsamód a jegybankot kérte fel a kormányfő gazdasági tervek készítésére.

Wiedemann Tamás
2016. 02. 26. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig is úgy tűnt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke gyakran mozgolódik a háttérben a kormány körül, habár már 2013 óta nem ő vezeti a Nemzetgazdasági Minisztériumot. Most ezt az információt látszik erősíteni, hogy a jegybanknak kell gazdasági terveket készítenie a kabinet számára. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke nyilatkozta a Magyar Időknek tegnap, hogy Ausztria utoléréséhez „kért a jegybanktól tervet Orbán Viktor”. Furcsának tűnik, hogy a kormányfő miért nem a nemzetgazdasági minisztert kérte fel erre. (Lapunk megkereste az ügyben a miniszterelnököt és a nemzetgazdasági tárcát is, azonban lapzártánkig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.)

Kedden egy könyvbemutatón beszélt Matolcsy György arról, hogy hazánknak reális esélye van 25 éven belül utolérni Ausztriát. Ez nem hétköznapi teljesítmény lenne, mivel a 9,8 milliós lakosú Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) tavaly 33 ezer milliárd forint volt, ami nagyjából 33 százaléka a 8,5 millió népességű Ausztriáénak. Az elmúlt bő tíz évben az osztrák gazdaság éves átlagban 1,3 százalékkal, míg a magyar 0,9 százalékkal nőtt. Igaz ugyan, hogy Matolcsy György a jelenlegi ütemről beszélt, ez alapján az mfor.hu számításai szerint optimistább esetben 48 év múlva, míg a pesszimistább verzió szerint 60 év múlva sikerülne Ausztriát utolérni. Fontos megjegyezni, hogy a magyar gazdasági növekedés nagyban köszönhető olyan külső forrásoknak, mint az Európai Uniótól érkező támogatások, illetve a külföldi feldolgozóipari beruházások kapacitásnövekedésének, amelyekre nem lehet hosszú távon és állandó intenzitással számítani.

„Egy fejletlenebb országnak eleve gyorsabban kell növekednie, mint egy fejlettnek ahhoz, hogy utolérje” – fogalmazott Pogátsa Zoltán közgazdász a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Komoly gondnak nevezte, hogy 2018 után kifutnak az uniós pénzek, ami visszavetheti a gazdasági növekedés dinamikáját. Ezzel párhuzamosan nem történtek mélyreható reformok, a 2010-ben megígért egymillió új munkahely sem valósult meg. „Ha a közmunkások számával nem kalkulálunk, akkor nyolcvanezer új piaci munkahely létesült csak az országban” – tette hozzá. Pogátsa szerint 2008-hoz képest jottányit sem változott a termelékenység, egy átlagos dolgozó ugyanúgy 11 eurónyi értéket hoz létre óránként jelenleg is, ami kihat a bérdinamikára is. A közgazdász úgy gondolja, hogy stagnáló termelékenység mellett szinte lehetetlen a felzárkózás. „Jelenleg Magyarország kevesebb mint négy százalékát költi a GDP-jének például oktatásra, az uniós átlag 6,5, míg a dánok 9-et, nagyságrendileg 3-4 százaléka a GDP-nek hiányzik az egészségügyi rendszerünkből, 7-8 százalék hiányzik a szociálpolitikai rendszerünkből, és mintegy 300 milliárddal többet kellene felnőttképzésre költeni” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.