Dől az ingyenpénz, mégis gyengén muzsikálunk

Ahhoz képest, hogy mennyi EU-s forrás jön hazánkba, sokkal jobban is teljesíthetnénk.

Wiedemann Tamás
2016. 12. 08. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság valódi helyzetének megértése sokkal összetettebb elemzést igényel. Az, hogy Magyarország jelenleg jobban teljesít, viszonyítás kérdése. Surányi György egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke beszélt erről a Republikon Intézet mai konferenciáján.

A magyar gazdaság jobban teljesít – Érvek és ellenérvek címet viselő rendezvényen Surányi – politikai értelemben – optimista hangot ütött meg. Szerinte Magyarország 2010-ben nem volt a csőd szélén, és a jelenlegi gazdasági folyamatok is fenntarthatók a következő négy-öt évben. – A hat évvel ezelőtti kormányváltás pillanatában a csődkockázati mutatók 120 bázisponton álltak, az euró árfolyama 268 forint volt, sőt hazánk külső finanszírozási többlete elérte a bruttó hazai termék (GDP) 2-3 százalékát – mondta a jegybank volt elnöke. A gondok 2011 év végén jelentkeztek, ekkorra az euró árfolyama 300 forint fölé szaladt, a csődkockázati mutató 500 bázispontra emelkedett, pénzügyileg azonban ekkor sem volt csődben a gazdaság.

Surányi szerint a nemzetközi befektetői hangulat miatt alakult ki egy erőteljesen negatív kép Magyarországról, amely komoly finanszírozási nehézséget jelentett hazánk számára. Ismeretes: ekkor jelentette be Matolcsy György, még nemzetgazdasági miniszterként, hogy a kormány a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordul segítségért.

– A magyar gazdaság potenciális növekedési lehetősége jelenleg 2,5 százalék körül mozog, ez azonban végtelenül gyenge teljesítmény

– mondta Surányi. Szerinte nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy éves szinten a GDP mintegy 4,5 százalékának megfelelő pénzügyi transzfer, magyarul ingyenpénz érkezik hazánkba az Európai Uniótól támogatások formájában, ehhez adódik még a 2,5 százaléknyi külkereskedelmi cserearány többlete is. Ehhez viszonyítva viszont a szakember szerint nagyon alacsony a magyar gazdaság növekedési üteme, sőt a régiós országok, például a visegrádi négyek közül hazánk teljesítménye a leggyengébb.

Viszonylag kevés szó esik róla, de Surányi szerint a beruházások alakulása tükrözi leginkább a gazdaság valós teljesítményét. A statisztikai adatok szerint Magyarország nem tudta visszaszerezni a hitelességét, emiatt a külföldi működőtőke beáramlása – a bankok feltőkésítése nélkül – nettó értékben lényegében lenullázódott. (Ezeken a számokon egyedül az Európai Uniótól érkező pénzügyi támogatások javítanak).

Habár a szakember elismerte a foglalkoztatottság növekedésében elért eredményeket, arra is figyelmeztetett, hogy

a közmunkások nélkül a munkanélküliségi ráta még most is 9-10 százalék közelében van.

– A foglalkoztatottság bővülését nem követte a versenyképesség javulása, mivel a hazai gazdaság termelékenysége lényegében stagnál – tette hozzá. Surányi szerint az idei lesz az első év, amikor 2008-hoz képest lényeges javulás áll be az államháztartás esetében. Hiába sikerült már korábban a GDP három százaléka alá tornázni a költségvetési hiányt, az nem sikerülhetett volna a háromezer-milliárd forint körüli magánnyugdíjpénztári vagyon államosítása nélkül. Ez azonban a jelenlegi államadósság-rátát mintegy 15 százalékkal emeli, hiszen a nyugdíjfizetéshez szükséges összegeket majd valahonnan elő kell teremteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.