Egyre kínosabb a kötvényprogram

A kabinet tagjai komoly csúsztatásokkal védik a letelepedési üzletet, nem tiszta, hogyan és mikor vezetik ki.

Wiedemann Tamás
2016. 12. 02. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A letelepedésikötvény-üzlet volt a fő téma csütörtökön a parlamentben, miután két minisztert is meghallgattak az Országgyűlés szakbizottságai, illetve a Kormányinfón ezzel kapcsolatban is kérdezték Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert. A kormánypárti politikusok komoly csúsztatásokkal védték a korrupciógyanús üzletet. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a gazdasági bizottság csütörtöki ülése után felmutatta az elkészült dokumentumot, amely a letelepedési kötvény értékelését tartalmazta. A tárcavezetőt szokásos éves meghallgatása után kérdezte meg a Hír TV, hogy a kormány mikor vezeti ki a kötvényprogramot. Erre a kérdésre Varga Mihály nem válaszolt, csupán a program felülvizsgálatával kapcsolatos minisztériumi jelentést lobogtatta.

A testület ülésén Szakács László MSZP-s és Volner János jobbikos képviselő is azt igyekezett megtudni a gazdasági tárca vezetőjétől, hogy mi lesz a program sorsa, illetve miért fizet a magyar állam a piacinál is drágább, négyszeres luxuskamatot a kötvények után, amely többségében offshore cégekhez kerül. Varga Mihály furcsának találta, hogy az ellenzéki képviselők csak a letelepedési papírok kamatszintjét kritizálják, pedig a lakosságnak szánt Prémium Euró Magyar Államkötvény (Pemák) ennél is magasabb hozamot fizet.

A letelepedési kötvények után hazánk jelenleg 2 százalékos kamatot fizet, pedig ennek piaci ára csupán 0,3-0,5 százalék lenne. A Pemák 2,1 százalékot fizet, mivel így akarja a kormány rávenni a lakosságot, hogy állampapírba fektesse a pénzét.

Ezzel kapcsolatban Varga Mihály nem fejtette ki az igazság minden részletét, hiszen a Pemáknál a 2,1 százalék csak bruttó hozamszint, mivel 15 százalékos kamatadót és 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást is fizetni kell, vagyis a nettó kamat a valóságban csupán 1,7 százalék. Ez alacsonyabb a letelepedési kötvények után fizetett hozamszintnél.

Miután Varga Mihály kínos magyarázata nem vitt közelebb az igazsághoz, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője igyekezett megvédeni a programot. Minisztertársához hasonlóan a Pemákot hozta fel példának, és azzal is érvelt a program mellett, hogy olyan időszakban segített a magyar államadósság finanszírozásában, amikor devizaforrásra volt szüksége. A valóságban hazánknak 2011-ben és 2012-ben okozott nehézséget az adósság finanszírozása, ezért is fordult a kormány 2011 novemberében a Nemzetközi Valutaalaphoz segítségért.

2013. februárban már sokkal kedvezőbb volt a helyzet, ezt bizonyítja, hogy ekkor bocsátott ki hazánk 3,25 milliárd dollár értékben devizakötvényeket, amelyekre négyszeres túljegyzés érkezett.

A letelepedésikötvény-program csak 2013 júniusában indult el, akkor, amikor a magyar állampapírok után fizetett kamatok már csökkenésbe kezdtek, vagyis élénken érdeklődtek irántuk a befektetők. Rogán Antal szerint 2017-ben vezeti ki a kabinet a letelepedésikötvény-programot. Csütörtökön Lázár János kancelláriaminisztert is megkérdezték erről, ő azt mondta, hogy még az idén, azaz december 31-éig megszűnik a konstrukció, de „lehet, hogy rosszul tudom”.

A programmal több mint 112 milliárd forintot nyertek a Fidesz-közeli offshore cégek, miután csak nekik van joguk az állampapírokat lejegyezni. Ebből 34 milliárd forint közpénznek tekinthető a túl drága kamatok miatt, amit szintén a magáncégek kapnak meg. Október végéig több mint négyezer külföldi vett részt a programban, családtagokkal együtt több mint tízezer bevándorló kapott tartózkodási, illetve letelepedési engedélyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.