Síparadicsomból váltanák meg a világot

2017 legvalószínűbb kockázati tényezőit veszik sorra a davosi csúcs résztvevői.

Bodacz Péter
2017. 01. 16. 12:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén 47. alkalommal rendezik meg a davosi Világgazdasági Fórumot. A világ vezető politikai és gazdasági szereplői január 17. és 20. között tekintik át 2017 legvalószínűbb kockázati tényezőit; a távirati iroda összeállítása szerint a témák között szerepel a szélsőséges időjárás, a migráció, a súlyos természeti katasztrófák, terrortámadások és adatlopások, valamint a tömegpusztító fegyverek. Más sajtóértesülések a megkerülhetetlen témák között nevesítik a brexitet, Donald Trump közelgő elnöki kinevezését, valamint a kőolaj árának alakulását.

Az Egyesült Államok éléről leköszönő Obama-kormányzatot Joe Biden alelnök és John Kerry külügyminiszter, míg a novemberben megválasztott Trumpot Anthony Scaramucci képviseli. A tanácskozást Hszi Csin-ping kínai elnök nyitja meg, aki első alkalommal vesz részt az eseményen. A svájci síparadicsomba utazik mások mellett António Guterres, az új ENSZ-főtitkár, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár,  Martin Schulz, az Európai Parlament távozó elnöke, valamint az IMF főigazgatója, Christine Lagarde.

Mint minden évben, idén is a davosi fórum előtt tették közzé a Globális kockázatok című jelentést. Eszerint az elmúlt egy évben kirívóvá vált az elitellenes populizmus terjedése, amelynek elsődleges oka a jövedelmi és vagyoni különbségek mélyülése. A jelentés szerint ennek orvoslásához újjá kell éleszteni a gazdasági növekedést, ám emellett a szabadpiaci kapitalizmus reformját is napirendre kell venni.

A davosi fórum története 1971-ig nyúlik vissza: Klaus Schwab német közgazdász közel ötszáz nyugat-európai vállalatvezetőt hívott meg az Európai Vállalatirányítási Szimpóziumra, hogy az amerikai multinacionális vállalatok terjeszkedése miatt aggódó menedzserekkel megismertesse az amerikai vállalatvezetési módszereket. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.