Még több ingatlan kell a jegybanki alapítványoknak

Vagyonuk értéke most 268,33 milliárd forint, ami 1,93 milliárddal több, mint az induláskor.

MNO
2017. 02. 09. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapítványok vagyonának értéke most 268,33 milliárd forint, ami 1,93 milliárddal több, mint induláskor volt – mondta el Fekete Zoltán. A vagyont nem költhetik el, annak hozamából gazdálkodnak, oktatásfejlesztésre és kutatások támogatására fordítják.

Eddig közel ötmilliárd forint támogatást nyújtottak, ezzel együtt is gyarapszik a vagyon, és még mindig több mint 150 milliárd forint állampapírban van.

Induláskor 5-6 százalék volt a kötvényhozam, de tavaly már csak 1-1,5 százalék. Az Európai Központi Bank (EKB) irányelveivel megegyezik, hogy ingatlanpiacba fektetnek, ahol ma 6-7 százalékos hozamot lehet elérni.

Az alapítványok vállalati kötvényeket is vettek, az összesen 20 milliárd forintos befektetés között vannak hazai és nemzetközi vállalati kötvények, ilyen biztonságos befektetés például a Mol kötvénye, valamint a nyugat-európai bankkötvények. Vannak hozamtermelő beruházásaik, mint a Millenáris irodaházak, a Kasselik-ház vagy a posta régi székháza a Széll Kálmán téren.

Fekete Zoltán hangsúlyozta: a vagyongyarapodás nem az ingatlanfelértékelődésből adódik, az ingatlanokra költeni is kell. Mint mondta, vannak olyan az ingatlanok, amelyek az alapítványi célokat szolgálják. Ez a teljes vagyon 7 százaléka. Ilyen az Ybl Vízház épülete, amely az ország egyik legkülönlegesebb ingatlana, ennek a felújítását már megkezdték, és ebben az évben tervezik átadni. Szintén különleges történelmi érték a budai Várban található, közel 800 éves óvárosháza épülete is. Ez az ingatlan kis része a teljes vagyonnak, de az egyik legpreferáltabb turistaútvonalon van.

A Kecskeméti Egyetemet a duális oktatás jegyében építik, olyan nagy vállalatok támogatásával, mint a Mercedes-Benz vagy a Knorr-Bremse, amelyeknek szakemberek kellenek, a diákoknak pedig használható tudás – jelezte.

A vagyon összetételét negyedévente közzéteszik, a programokat és a szerződéseket is publikálják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.