Megindulhat a katás számlakereskedelem

A kata továbbra is népszerű, de kevés vállalkozás választja a kivát, mert nincs idő arra, hogy megismerjék a könyvelők.

Horváth Attila
2017. 02. 15. 21:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megéri a kis- és középvállalkozásoknak a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) vagy a kisvállalati adót (kiva) választani – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára. Izer Norbert felidézte, 2017-ben a duplájára, 12 millió forintra emelkedett a kata bevételi határa. A kiva esetében pedig az adókötelezettség meghatározása egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá vált, illetve kedvezőbb lett több részletszabály is. A vállalkozások 80 százaléka jobban járhat ezzel az adónemmel, mint a társasági adóval, miközben az adó kulcsa 16-ról 14 százalékra csökkent idén. A kivát választók száma megduplázódott, mostanra elérte a 13 ezret, és erre az adónemre is át lehet térni akár év közben is. Izer Norbert felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes az érintett cégeknek átgondolniuk a kiva által nyújtott lehetőségeket.

– Hangzatos bejelentések ezek, nem sokkal a választások előtt. Az, hogy eddig csak 13 ezren választották a kivát, sok mindent elárul. Valóban kedvező adózási lehetőség, de a magyar rendszer annyira túlszabályozott, hogy a könyvelőknek nincs idejük sem megismerni, sem elmagyarázni a lényegét a vállalkozásoknak. Évek óta létezik, de nagyon kevesen használják, mert félnek tőle, nem értik – mondta a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke. Ugyanakkor a katával szemben versenyképes adófajta jelenleg nincs – hangsúlyozta Vadász Iván. – Ezért egyre többen fogják ezt választani, és megindul a katás számlakereskedelem, hiszen ha valakinek 10 milliós bevétele keletkezik, akkor marad 2 milliónyi eladható számlája. Ez már nem kerül pluszpénzbe, mert a tételes adót akkor is meg kell fizetni, ha 5 millió a bevétel, és akkor is, ha 12 millió. A vevő pedig az lesz, akinek kell egy olyan látszatköltség, amit olcsón megvásárolhat – tette hozzá.

Ugyanakkor a magyar adózók körében él az a félelem, hogy vigyázni kell a katával, mert előbb-utóbb munkaviszonnyá minősítik, ezt egyébként sok könyvelő terjeszti. A törvényben azonban megtalálható, hogy mi az a nyolc feltétel, amelyből ha kettőt teljesít a katás vállalkozó, akkor nem lehet a szerződést munkaviszonnyá minősíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.