A silány termékek hozzánk jönnek, a minőség nyugaton marad

Fazekas miniszter úgy látja, a multik becsapják a magyar vásárlókat, és ezt most vizsgálattal bizonyítja.

MN
2017. 03. 29. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kettős mérce működik az európai élelmiszerpiacon, és ezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) most lezárult átfogó hatósági élelmiszer-minőségi vizsgálata is megerősítette, alátámasztva a korábbi vizsgálat eredményét – közölte a földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Kedden egyébként írtunk róla, a Nébihnek nincs törvényi felhatalmazása, hogy összehasonlító termékteszteket végezzen.

Fazekas Sándor elmondta, mintegy 100 termék mintáit vizsgálták a szakemberek, és a minták elemzése nyomán kiderült, hogy a multik nagy arányban gyártanak minőségileg silányabb, gyengébb termékeket Magyarországon, illetve szállítanak Magyarországra. Ezért is fontos, hogy ezt a témát a magyar állam és a Nébih kellő súllyal kezelje – közölte. A minisztérium a vizsgálati eredményeket egy füzetben összegezte, abból azonban egyes esetekben nem derül ki, hogy melyik termék miért „gyengébb minőségű”, és az sem, hogy a többi ország élelmiszer-szabályozása esetleg lehet-e oka a szemmel is látható különbségnek.

Fazekas hozzátette: aggasztó, hogy a megvizsgált tételek 70 százalékánál kisebb vagy nagyobb minőségi eltérés volt tapasztalható a Nyugat-Európában forgalmazott termékekhez képest. Ezek a minőségi eltérések szinte minden esetben a magyar fogyasztók kárára voltak tapasztalhatók a mérések alapján. Sok termék esetében már érzékszervi különbségek is azonnal észrevehetőek, más termékeknél az analitika, a laboratóriumi módszerek segítenek az eligazodásban – jegyezte meg a miniszter.

Az MTI tudósítása szerint Fazekas úgy látja, a multik becsapják, megtévesztik a magyar vásárlókat. Ez a gyakorlatban így néz ki: 96 termékből 30-nál érzékszervi, 8 esetben összetételbeli különbséget találtak a Nyugat-Európában piacra dobott és a nálunk árult termékek között, 33 esetben pedig mindkettő előfordult. Ennek oka Zsigó Róbert államtitkár szerint az, hogy más összetevőkből készül a termék.

A magyar áruban több az ízfokozó, kevesebb a tápanyag és olcsóbb alapanyagokból állnak a nálunk kapható, vizsgálatba bevont élelmiszerek.

Akadnak viszont határesetek is. A Korányi fahéjpornál például a Nébih azt találta, hogy a magyar őrlemény színe sötétebb az osztráknál, a Dr. Oetker vaníliás cukor sárgásabb színű, a Milka alpesi csoki pedig egy kicsit sötétebb és kisebb kockákra osztva kapható Ausztriában. Vannak olyan termékek is, például sörök, amelyeknél a Nébih kiadványában csak annyi szerepel különbségként, hogy a magyar változat „gyengébb minőségű”.

Azért összetételbeli különbségeket is talált a vizsgálat, Fazekas Sándor például külön kiemelte a Kellogg’s Corn Flakes kukoricapelyhet, amelyben Ausztriában árpamaláta van, a magyar pedig malátaaromával készült.

A mostani vizsgálatban úgy tűnik, az a 24 termék is szerepel, amelyeknél a Nébih már 2014-es vizsgálatánál is állapított meg némi különbséget.

Korábban a kormánypárti Magyar Idők lap melegített fel egy évekkel ezelőtti vizsgálatot, mely azt állapította meg, mint a mostani, vagyis hogy silányabb termékeket kapnak a magyarok a multiktól. Úgy tűnik, a kormány ezzel a vizsgálattal is tovább folytatja harcát a multik ellen. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.