Kötvénymutyi: megint nem jött ki a matek az egyetlen magyar cégnél

A valós bevétel mindössze 8 százalékát tüntette fel az Arton Capital a tavalyi beszámolójában.

Wiedemann Tamás
2017. 05. 31. 16:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Arton Capital Kft. beszámolója szerint tavaly 247 millió forint volt az értékesítés nettó árbevétele. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) adatai szerint a cégnek 2016-ban 172 ügyfele volt. Az Arton Capital 60 ezer eurós, azaz 18,6 millió forintos szolgáltatási díjat kér az ügyfeleitől, vagyis ennek az összegnek szerepelnie kellene a cég bevételei között. A 172 ügyfél esetében a cégnek közel 3,2 milliárd forintos bevétele keletkezett csak a szolgáltatási díjból. (A kötvények 300 ezer eurós árát nem számoltuk be, hiszen az nem az értékesítés nettó árbevétele soron szerepel). Ennek azonban csak kevesebb mint a 8 százalékát vallotta be a cég. Egy évvel ezelőtt hasonló volt a helyzet, hiszen a BMH adatai szerint 150 ügyfele volt az Arton Capitalnak, amely 2,8 milliárd forintos bevételt feltételez. Ehelyett azonban 330,6 millió forintos bevételt tüntetett fel a cég.

Az adateltérésre egyetlen magyarázat van: nem az Országgyűlés gazdasági bizottságától engedélyt kapó Arton Capital szerződik az ügyfelekkel. Ahogy lapunk korábban feltárta, hiába számított üdítő kivételnek, hogy az Artont nem egy adóparadicsomban jegyezték be, hanem Magyarországon, mégis egy, az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett European Bond Program Management Consultancy nevű cégén keresztül szerződik a pénzes külföldiekkel. A cég székhelye Abu-Dzabiban található egy olyan vámmentes övezeten, ahová csak mágneskártyával lehet belépni. Az itt bejegyzett cégek lényegében offshore vállalkozásnak minősülnek.

De nem az Arton Capital az egyetlen a letelepedésikötvény-mutyiban részt vevő vállalkozások közül, amelyek nem a saját nevükben szerződnek. A gazdasági bizottságtól a kajmán-szigeteki Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) nevű cég kapott kötvényjegyzési engedélyt a kínai piacon. Ez a vállalkozás azonban szintén kiszervezte a tevékenységét a hasonló nevű Hungary State Special Debt Managementnek. Ez a cég kapja a kötvényüzlet lényegében legnagyobb hasznát jelentő 50 ezer eurós, mintegy 15 millió forintos szolgáltatási díját. A hongkongi cégadatok szerint a végső tulajdonosok három Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég: 25 százalékban a Star Wealth Ltd., 30 százalékban a Prime Ally Ltd. és 45 százalékban az Ace Deal Investments Ltd. A Prime Ally Ltd. érdekessége, hogy egy nappal azelőtt jött létre, hogy Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter 2012 októberében – még a gazdasági bizottság elnökeként – benyújtotta volna a letelepedésikötvény-programot lehetővé tevő jogszabály-módosító indítványát. Ezek szerint ennek a titokzatos offshore cégnek a vezetői hamarabb tudtak arról, hogy mi fog történni, mint a módosító indítványt jegyző fideszes politikus.

Az Arton Capital pénzügyi tanácsadó mérlegéből az is kiderült, hogy kétszázharmincmillió forint nyereséget vett ki a letelepedési kötvényes cégéből Rogán Antal évfolyamtársa, a bolgár származású Balogh Radosztina – szúrta ki a Hír TV. A cég bérekre ötvenmillió forintot költött 2016-ban, az államnak pedig mindösszesen 25 millió forint adót fizetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.