Az ortodoxokat perelheti egy magyar cég

Az egyház több magyarországi templom felújítására is pénzt kapott, de egyelőre sehogyan sem állnak a munkálatokkal.

Hava Nikita
2017. 06. 19. 8:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fizetési meghagyást nyújtott be a miskolci székhelyű Borsodi Általános Gépgyár (Bsgép) Kft. az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje (Moszkvai Patriarchátus) felé – derül ki a lapunk birtokába került orosz és magyar nyelvű dokumentumból. A társaság nettó 360 millió forintot követel az egyháztól, amellyel a miskolci és a tokaji templom felújításának kivitelezési munkái kapcsán kötött szerződést, de az elvégzett előkészítő munkák ellenértékét nem kapta meg. A fizetési felszólítás alapján a cég perelni is kész. Legalábbis ezt jelzi, hogy a levelet így küldték ki: „perlés előtti utolsó felszólítás”. Ha perre mennek, az akár évekkel is késleltetheti a felújítást, de információink szerint nem csak a miskolci és a tokaji templomok felújításával akad probléma.

Pedig pénz lenne a munkálatokra, hiszen az Emberi Erőforrások Minisztériuma márciusban 2,4 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatást adott az összesen 4,1 milliárd forintos beruházást tervező egyháznak. Ebbe a már említett építkezéseken felül a budapesti ortodox Nagyboldogasszony-székesegyház felújítása is szerepel, továbbá egy vadonatúj templom megépítése az orosz turisták által rendkívül kedvelt Hévízen. De nem csak a magyar, az orosz állam is a szívén viseli az egyház terveit.

Emlékezetes: Vlagyimir Putyin elnök februári látogatása során megköszönte Orbán Viktornak, hogy Magyarország ilyen sokat tesz a két ország közötti kulturális és oktatási együttműködés terén, majd a sajtótájékoztatón kétszer külön ki is emelte: hálás azért az erőfeszítésért, hogy a magyar kormány segítséget nyújt az orosz templomok felújításában.

Minden támogatás ellenére a Magyar Nemzethez eljutott információk alapján úgy tűnik, hogy a 2,4 milliárddal megtámogatott projektek még a tervezési fázison sem jutottak át. Pedig a templomok felújításának előkészítése több évvel ezelőtt kezdődött meg. Eredetileg – akkor még nem volt szó vissza nem térítendő állami támogatásról – európai uniós források felhasználásával akarta finanszírozni a munkákat az orosz ortodox egyház. Ez idő tájt kerültek kapcsolatba a Bsgéppel is. Aztán felgyorsultak az események, és a munkák támogatására megszerezték Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter támogatását is. Vlagyimir Putyin látogatása előtt még Moszkva jóváhagyására is szükség volt. Ennek nyomán Oroszország további 1,7 milliárd forinttal toldotta meg a magyar keretet, közvetlenül az elnöki alapból.

A biztos pénzügyi háttér ellenére forrásaink szerint még egyik épület felújítása sem kezdődött meg, de még csak látványtervek sem készültek. Pedig nem ártana hozzákezdeni a munkához, mert – túl azon, hogy a magyar állam átutalta az egyháznak a pénzt – neves személyiségek várnak a munkák befejezésére. Soltész Miklós államtitkár januári, oroszországi látogatása során például magát Kirill moszkvai pátriárkát hívta meg a Nagyboldogasszony-székesegyház majdani átadójára. Kerestük az egyházat telefonon, hogy megtudjuk: pontosan mikor adják át a felújított templomot, de Szvjatoszlav Bulah atya nem tudta megmondani, mint ahogyan azt sem, hogy mikor kezdődnek el a felújítási munkák. Levélben is feltettünk több kérdést, látványterveket szerettünk volna megtekinteni, és a többi beruházás felől is érdeklődtünk, de nem válaszoltak megkeresésünkre. Hívásunkkor megismételtük a levélben feltett kérdéseinket, de csak annyit mondtak, hogy a levelünket Moszkvába továbbították.

Az egyház részéről tapasztalt elzárkózás után megkerestük a miskolci és a tokaji templom rekonstrukciójának kidolgozásával megbízott építészt, aki korábban több templom felújítását is megtervezte. Annyit közölt, hogy az orosz ortodox egyházzal való szerződése tavaly nyár óta a „levegőben lóg”, még nem sikerült megállapodniuk. Ő eddig a saját pénzét és idejét áldozta az eddigi tervek kidolgozásába. Hozzátette azt is, hogy a tokaji ortodox templom kivitelezése azért is késik, mert az hivatalosan az önkormányzat, és nem az egyház tulajdona. A többiről nem tud nyilatkozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.