Milliárdos állami támogatást kapott a Takata

A miskolci polgármester nem aggódik: hiába a csőd, a társaság még bővíti is a termelését.

Buzna Viktor
2017. 06. 26. 19:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zavarba ejtő higgadtsággal kezeli a magyar kormány a hírt, miszerint a Miskolcon létesített üzemében 1400 magyar ember megélhetését biztosító japán cég, a Takata hétfőn csődöt jelentett.

A légzsákok gyártására szakosodott vállalat Japánban és az Egyesült Államokban kért csődvédelmet, miután nehéz anyagi helyzetbe került hibás – legalább 17 ember halálát okozó – légzsákjai és az ebből adódó autó-visszahívások miatt. A döntés egyben felgyorsítja a Takata és a kínai tulajdonban álló Key Safety Systems összeolvadását. A csődhelyzet ellenére nyugalomra intett Miskolc polgármestere, Kriza Ákos is. A fideszes politikus lapunk megkeresésére hangsúlyozta, a miskolci üzem helyzete stabil. – Gőzerővel megy a termelés, amely a közeljövőben bővülni is fog – mondta Kriza, és hozzátette, a tervek szerint a Takata további 200 embert alkalmaz majd. A vállalat megkeresésünkre megerősítette a polgármester által elmondottakat. Közölték, az európai, közel-keleti és afrikai üzemek helyzete stabil, az amerikai és ázsiai üzletágaktól függetlenül működik.

A kormány 2014 decembere óta stratégiai partnere a Takatának, ezért megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, felvették-e a céggel a kapcsolatot. Választ nem kaptunk, de a japán nagykövetség kérdésünkre elmondta, hozzájuk ez ügyben a magyar kormány oldaláról nem érkezett megkeresés.

A japán cég és a kormány kapcsolatáról korábban is nehezen lehetett részleteket megtudni. Több cikk és egy jobbikos parlamenti képviselő, Bertha Szilvia írásbeli kérdés útján próbálta kideríteni, mekkora állami támogatásban részesült eddig a Miskolcon működő Takata Safety Systems Hungary Kft. Egy a világhálón elérhető kormányzati dokumentum szerint korábban több mint 4 milliárd forinttal támogatta a kormány a japán multit. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter parlamenti válaszából pedig kiderült, hogy a Takata kilencmilliárd forint támogatásra lehet jogosult. A pontos összegről megkérdeztük a külügyet, a nemzetgazdasági tárcát és az Eximbankot is, választ azonban nem kaptunk. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) annyit árult el, hogy eddig két támogatási szerződést kötött a magyar kormány a céggel. Az egyik szerződés esetében a pénzügyi elszámolás folyamatban van, a másik kapcsán még nem történt kifizetés.

Százmilliárdokat önt gyanús hitelekbe az Eximbank

Az Eximbanknál az elmúlt fél évben 534 milliárd forintos értékben nyitottak vagy terveznek nyitni hitelkeretet – a magyar állammal szerény kapcsolatokat tartó, sokszor kiszámíthatatlan külpolitikájú és gazdaságú országokban. Az Eximbank 207 milliárd forinttal támogatná az Új-Zélandon működő magyar cégeket, márciusban pedig 530 millió eurós hitellel lepték meg Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök rezsimjét. Teheráni vállalati együttműködések címszóval egy 85 millió eurós (26,2 milliárd forint) forrást különítettek el Iránnak. A világ egyik legkorruptabb államát, Angolát 400 millió dolláros hitelkerettel kecsegteti a magyar külügy. (K. T.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.