Tízmilliárd eurós lyukat üthet a brexit az EU büdzséjén

„Nehéz döntéseket kell majd hozni” – jelentette ki a költségvetésért felelős uniós biztos.

MN
2017. 06. 28. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóértekezletén a német politikus elmondta, hogy a britek távozásával évente körülbelül 10-11 milliárd euró esik ki, ezért a hatékonyság növelésére, a pénz valamekkora részének pótlására, takarékoskodásra, átcsoportosításra, illetve más bevételi forrásokra lehet szükség. Oettinger emellett rámutatott, hogy eközben a védelem, a biztonság területén jelentkező új feladatokat is finanszírozni kell, ami kétszeresére növelheti ezt a hiányt – írja az MTI.

„Ha Európa meg akar küzdeni az új kihívásokkal, akkor valahonnan pénzre van szükség. Költhetünk kevesebbet, vagy találhatunk új forrásokat” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy „nehéz döntéseket kell majd hozni”.

A brexit mindazonáltal lehetővé teszi a britek által korábban kiharcolt, „torzító hatású” költségvetési visszatérítések megszüntetését – mondta Oettinger, aki szerint olyan módon kellene átcsatornázni a forrásokat, ami az integráció és a tagállamok közötti együttműködés kiterjesztését mozdítja elő.

„A büdzsé változása és annak felhasználása attól függ, hogy milyen jövőt szánunk az Európai Uniónak” – jelentette ki.

Az Európai Bizottság szerdán ismertetett anyaga öt lehetséges forgatókönyvet vázol fel az unió pénzügyeinek jövőjéről, amelyek a következők:

A lehetőségek a meglévő szakpolitikákkal kapcsolatos kiadások csökkentésétől a bevételek növeléséig terjednek. Az EU költségvetése idén 157,9 milliárd euró kötelezettségvállalást irányoz elő.

A Hír TV hozzáteszi, a következő uniós költségvetési időszak legnagyobb vesztesei azok a tagállamok lehetnek, amelyek a strukturális és a mezőgazdasági alapokból részesednek, így például Magyarország. Ráadásul egyre erősebbek azok a hangok, hogy azok ne kaphassanak 2020 után uniós központi forrást, akik nem tagjai az uniós ügyészségnek, amelyet nemrég állított fel tizenkilenc tagállam. Magyarország nem részese ennek az együttműködésnek, holott ez a szervezet lesz hivatott ellenőrizni az uniós pénzek szabályos felhasználását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.