A kormány nem mert szembemenni a bankokkal

Fontosabb volt az adósságszabály, mint a devizahitelesek megmentése. Továbbra is százezrek élnek létbizonytalanságban.

Hajdú Péter
2017. 07. 28. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azzal, hogy a kormány gyengén tartotta a forint árfolyamát a vezető devizákkal szemben, illetve nem tett lépéseket erősítése érdekében, jelentős tehertől szabadította meg a költségvetést, és komoly eredményt hozott a jegybanknál – olvasható ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2013 februárjában megjelent, A monetáris politika költségvetési kockázatai, különös tekintettel az adósságszabályra című tanulmányából, amelyre a Bankcsapda Egyesület hívta föl a figyelmünket. – Arról azonban nem esik szó a jelentésben, hogy a gyenge forintárfolyam terheit a devizahiteles adósok viselik a többszörösére emelkedett törlesztőrészleteket fizetve – nyilatkozta lapunknak Falus Zsolt, az egyesület elnöke.

A tanulmány szerzői arról írtak, hogy az MNB arany- és devizatartaléka 2007 és 2011 között évente több mint ezermilliárd forinttal nőtt, 2011 végén pedig mintegy 12 ezer milliárd forintot tett ki. Ennek következtében a forint egyszázalékos erősödése 120 milliárd forinttal mérsékelte volna a devizatartalék forintban mért értékét.

Amennyiben ez fölemésztette volna az úgynevezett forintárfolyam-kiegyenlítési tartalékot, akkor a költségvetésnek kellett volna kipótolnia. (A forintárfolyam-kiegyenlítési tartalék a jegybank devizában lévő követeléseinek és kötelezettségeinek hivatalos árfolyamon mért és a tényleges beszerzési értékének a különbözete. Ebben a tartalékban 2011-re már 1325 milliárd forint halmozódott föl.) A forint esetleges erősödését hosszabb távon veszélyesnek tartották a tanulmány szerzői, ugyanis a tartalék kipótlása nem a költségvetést terheli, hanem az államadósságot emeli.

– Ebből is látható, hogy a kormánynak nem állt és nem áll érdekében a forint erősítése. Vagyis teljesen hamis az a szlogen, amelyet először Matolcsy György még kinevezésre váró gazdasági miniszterként 2010 májusában hangoztatott: megmentjük a devizahiteleseket. A retorika ezután is maradt, a megoldások azonban – az egyetlen, egyébként a tehetősek számára kedvező végtörlesztés kivételével – sikertelenek voltak. Jól mutatja ezt a jegybank tavaszi statisztikája, amely szerint a többszörös mentőcsomagot és forintra váltást követően még mindig 72 ezer család képtelen fizetni a sokszorosára növekedett törlesztőrészleteket, azaz több százezer ember él létbizonytalanságban – fejtegette Falus Zsolt.

Annál is érdekesebb a kormány magatartása, mert csak a 2010. májusi bejelentés – hogy megmentik a devizaadósokat – után és éppen a kormány forintgyengítő politikájának hatására jött a feketeleves az eladósodottaknak. A válság kitörését követő év, 2009 januárjában a svájci frankot 176, az eurót pedig 265 forint körüli árfolyamon jegyezték. A második Orbán-kormány megalakulásának idején, 2010 májusában 196 és 280 forint körüli árfolyamon lehetett a két devizához jutni. A már szociálliberális kormány idején megkezdődött forintgyengülés ezután fölgyorsult: a svájci frank árfolyama 2012 elejére 240-260 forint körüli szintre emelkedett, és sokkal az alá később sem került. A kormány, illetve a jegybank pedig semmit nem tett nemzeti devizánk erősítése érdekében.

– A kormány döntést hozott: fontosabb az adósságszabály betartása, mint a devizahitel terheit viselő családok sorsának könnyítése. A mentőcsomagokkal persze igyekeztek félrevezetni az embereket, hogy mégiscsak megmentik őket. Ez azonban megmaradt a politikai szlogen szintjén – mondta Falus Zsolt. A szakértő szerint aki nem volt érintett, még el is hihette, a bajban lévők azonban gyorsan látták, szó sincs megmentésükről: a kormány gazdaságpolitikája által okozott kár egészen kis töredékét fizettették vissza a bankokkal. – Jogi érvek mögé bújva nem mertek bajuszt akasztani a bankokkal, pedig konzervatív és liberális közgazdászok többféle, a megszavazott mentőcsomagoknál sokkal jobb eredményt hozó megoldást is fölvázoltak, de hiába – mondta az egyesület elnöke. S arról sem szabad megfeledkezni, hogy a devizahiteleseken keresett ezermilliárdok egy részéből stafírozták ki a 267 milliárd forintból létrehozott jegybanki alapítványokat is.

Újabb pénzintézetet minősített a jegybank

Az MKB Bank Zrt. is megkezdheti a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek kihelyezését, a termékek forgalmazásának kezdő időpontjáról a hitelintézet dönt majd – közölte csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Korábban a K&H, az FHB, az Erste, illetve 48 takarékszövetkezet, a Pannon Takarék Bank és a Mohácsi Takarék Bank termékei nyerték el az MNB-től a fogyasztóbarát minősítést. Az FHB-nál július 1-jétől, az Ersténél július 24-étől, a takarékszövetkezeteknél pedig szeptember elsejétől igényelhetők a hitelek. A közlemény szerint az MNB a minősítési keretrendszer megalkotásával sztenderdizált, egyszerűen összehasonlítható és fogyasztóbarát jellemzőkkel rendelkező lakáshiteltermék elterjesztését tűzte ki célul. A jegybank idén május 19-én tette közzé a pályázatok feltételeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.