Elszivárogtak az Orbán-kormány gáztervei

A kormány már hat új csőrendszer megépítését vállalta, de még egy kapavágás sem történt az elmúlt években.

Illés József
2017. 07. 25. 8:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Inkább tekinthetők Oroszország melletti hűségnyilatkozatoknak, mint valaha is beteljesülő ígéreteknek a magyar kormány nemzetközi gázvezetékek építésével kapcsolatos megnyilatkozásai. Eddig ugyanis egyik, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által beharangozott csőrendszer-beruházás sem valósult meg, azon egyszerű oknál fogva, hogy gazdaságilag nem érte meg.

„Ha a magyar diplomácia vezetőjének bejelentései valóra váltak volna, már legalább hat új nemzetközi földgázvezeték futna Magyarországra” – nyilatkozta lapunknak a második Orbán-kormány volt energetikáért felelős helyettes államtitkára. Holoda Attila ezt azzal kapcsolatban mondta el, hogy Szijjártó Péter hétfőn Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után közölte: Magyarország energiabiztonsága szempontjából a gázbeszerzések diverzifikálásának legrövidebb időn belüli valószínű forgatókönyve Magyarország összekötése a déli gázfolyosóval, amelybe a nyersanyag jelentős része Azerbajdzsánból fog érkezni.

A külügyminiszter kifejtette: jövőre elkészül a transzanatóliai vezeték, amely Azerbajdzsánból eleinte 16 milliárd köbméter gázt hozhat, később pedig 26 milliárd köbmétert évente. „Ezt a gázmennyiséget figyelembe kell venni a jövőben Magyarország ellátása szempontjából, és ehhez az kell, hogy legyen egy útvonal, amely összeköti hazánkat ezzel a gázfolyosóval” – magyarázta a miniszter. Hozzátette: néhány hete megállapodást írtak alá a Gazprommal, amelynek értelmében Bulgária, Szerbia és Magyarország modernizálja belső gázvezeték-hálózatait, nagy kapacitású összeköttetéseket hoznak létre, hogy Magyarországnak az Azerbajdzsánból induló gázhoz is legyen hozzáférése.

Holoda Attila kizártnak tartja, hogy a Gazprom valaha is segítséget nyújt abban hazánknak vagy bármely más országnak, hogy az azeri gáz eljusson Európába. Az orosz állami gázmonopólium számára nélkülözhetetlen, hogy megtartsa európai piacát, ami ma még a kontinens importjának hozzávetőleg a harmadát teszi ki. Így a Gazprom nincs érdekelve abban, hogy a vetélytársai uniós beszállítási lehetőségekhez jussanak. A szakember megjegyezte: korábban Szijjártó Péter bejelentette egy magyar–azeri gázvezeték, az AGRI (Azerbajdzsán–Grúzia–Románia-interkonnektor) megépítését, ám az teljes kudarcba fulladt, mert megfizethetetlenül drágán érkezett volna a gáz ezen a szállítási útvonalon.

A projekt terve korábban csupán a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítéséig jutott el; végrehajtása évek óta áll. Az Orbán-kormány által 2010 szeptemberében, Bakuban aláírt beruházás során az azerbajdzsáni gázt a tervek szerint a jelenlegi azeri és grúz gázszállító hálózaton keresztül Grúzia fekete-tengeri partvidékére juttatták volna el, hogy ott cseppfolyósítsák a légnemű energiahordozót, majd az erre alkalmas hajókkal a romániai Konstanca kikötőjébe szállítsák; ott visszaállítsák a gáz eredeti halmazállapotát, majd ezt a romániai és más uniós felhasználókhoz – köztük Magyarországra – csővezetéken továbbítsák. Ez a terv gazdaságtalansága miatt megvalósíthatatlannak bizonyult.

Hétfőn a külügyminiszter arról is beszélt, hogy Horvátország máig sem kezdte el építeni az ígért cseppfolyósítottgáz-terminált, valamint Horvátország és Románia nem biztosítja a kétirányú gázáramlást Magyarország vonatkozásában. Emlékezetes: Bukarest és Zágráb már évekkel ezelőtt vállalta, hogy kétirányúsítják a Magyarország felől a területükre érkező vezetéket. Ám ezt eddig egyik ország sem teljesítette, s emiatt már az unió kötelezettségszegési eljárás megindítását is kilátásba helyezte a szerződést szegő két tagállam ellen. Horvátország a napokban szándéknyilatkozatot írt alá a kétirányú szállításokat lehetővé tevő vezetékkapcsolat kialakításáról a magyar féllel. Ebben azt vállalta, hogy 2019 elejére elvégzi a szükséges beruházásokat. Azt viszont nem tudni, hogy a horvát ígéret mennyire vehető komolyan. Románia részéről is csak ígéretek hangzottak el a beígért határkapacitás-bővítés végrehajtásáról, de eddig nem történt érdemi előrelépés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.