Gyanúsított lett az adóvisszaigénylő Szentesi Kálmánból

Az adóként befizetett pénzét attól féltette, hogy eltűnik a kasszában, és rossz helyekre vándorol. A NAV lecsapott.

Kuthi Áron
2017. 07. 18. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyanúsított lett Szentesi Kálmánból, amiért tiltakozott a közpénzek lenyúlása ellen, írta kedden közleményében a Transparency International Magyarország (TI). Szentesi Kálmán egy magyar adófizető, aki idén januárban levelet írt az adóhatóságnak, hogy személyi jövedelemadója egy részét visszakövetelje, mert elege lett abból, hogy az általa befizetett adó elveszíti közpénzjellegét.

Tiltakozásul 2016-ban 1 millió 361 ezer 751 forintot igényelt vissza a megelőző évre vonatkozó bevallásában. A NAV azonban vagy nem értette a tréfát, vagy nem szerette, ugyanis 408 ezer forintos bírságot rótt ki rá – folytatódik a TI közleménye.

A civil szervezet azt írta, a NAV nyomozói ráadásul július 13-án összesen 1 millió 500 ezer 417 forint összegű adó részben csak megkísérelt elcsalása miatt költségvetési csalással és magánokirat-hamisítással gyanúsították meg Szentesi Kálmánt.

Az összeg úgy jött ki, hogy a férfi adóbevallásának soron kívüli vizsgálata során találtak egy 128 ezer 993 forintos eltérést. Ezt az összeget Szentesi Kálmán valóban jogosulatlanul igényelte vissza, ám ez annak volt köszönhető, hogy a NAV a vonatkozó határozatot rossz címre postázta. Szentesi Kálmán azt hitte, hogy 2014-ben túlvonták a személyi jövedelemadóját, ezért visszakért 128 ezer forintot, a NAV meg visszautalta azt. Az adóhatóság ezt a pénzt azóta sem követelte Szentesi Kálmántól – egészen mostanáig. Mint a Transparency fogalmaz, most azonban úgy vélik az adónyomozók, hogy a 128 ezer 993 forint visszautalásával megvalósult a költségvetési csalás, amihez hozzácsapták azt az 1 millió 361 ezer 751 forintot, amit Szentesi Kálmán meg akart menteni attól, hogy valamelyik oligarcha vagy a befolyásos politikusi családtagok egyikének a magánvagyonává alakuljon át. Ez utóbbit, állítja a NAV, csak a hatóság szemfülességének köszönhetően nem sikerült elcsalni.

A polgárnak tehát, aki felemelte a szavát a közpénzek korrupt felhasználása ellen, többszázezer forintra rúgó bírság és ellene indított büntetőeljárás lett az osztályrésze – foglalt állást a TI. 

Megjegyzendő, hogy a közlemény a büntetési összeget 1 millió 500 ezer 417 forintban állapítja meg, holott a két, a NAV által visszakövetelt összegből ez nem jön ki. Valószínűleg ez annak tudható be, hogy az adóhatóság még kezelési költséget, eljárási díjat is felszámított az adófizetőnek. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.