Megint egy elhibázott kormányzati stratégia

Történelmi mélypontra zuhant a magyar sertésállomány. Aránytalanul osztották szét a támogatásokat.

Hava Nikita
2017. 07. 15. 11:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden olyan vállalkozás, amely a mezőgazdasághoz kapcsolódik, és az abból származó tudást alakítja át ipari tudássá és kereskedelmi tőkévé, különösen fontos a magyar kormánynak – mondta csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök a nemrég Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került Balogh Tészta Zrt. gyárának átadóünnepségén. A miniszterelnök valószínűleg nem látta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) minap megjelent adatait a sertéságazat alakulásáról. Ugyanis júniusban a magyar sertésállomány 219 ezer hízóval csökkent az előző év hasonló időszakához képest, és elérte a történelmi mélypontot, a 2,8 milliós számot. A 2010-es kormányváltáskor még 3,17 millió sertést tartottak a tenyésztők. Az Orbán-kormány egy 2012-ben elfogadott ágazati stratégia alapján kívánta megállítani a sertésállomány csökkentését, és az eredeti tervek szerint már erre az évre el kellett volna érni a 6 milliós állományt.

Több iparági szakemberrel is beszéltünk, az élőállat-tartóktól kezdve a feldolgozókig, akik egyöntetűen állították – bár nem vállalták névvel –, hogy most „politikailag érzékeny téma” ez. Szerintük a kormányzati stratégia elhibázott volt, Magyarországon jelenleg nincs is ekkora felvevőpiaca a sertésnek. A felsőoktatásban tanító egyik szakértő elmondta, a hazai piac jelenlegi telítettsége száz százalék, az Európai Unió pedig túltermeléssel küzd. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) májusban a sertéságazat uniós válságát, illetve az orosz embargót okolta azért, hogy nem tudott a hazai állomány növekedni – ezt az információt több piaci szakember is említette a Magyar Nemzetnek. A 2012-es ágazati stratégia tehát túlzottan is optimista volt, hiszen nem sikerült megállítani a csökkenő tendenciát, és elérni a hazai állomány hatmilliósra hizlalását. Hiába szánt a kormány 2015-ben tizenhétmilliárd forintot az ágazat támogatására, ezt a pénzt hibásan és aránytalanul osztották szét – vélik a szakérők –, főleg olyan termelők között, akik nem igazán szakértői a malacnevelésnek. Amíg az Európai Unióban (EU) napi átlagban 2,8 kilogramm takarmányt fordítanak egy disznó nevelésére, addig ez a szám Magyarországon bőven 3 kilogramm feletti, ami nem teszi gazdaságossá a kocák felnevelését.

A szakemberek azt is hozzátették: bár idő kell a malacok felnevelésére, de a jelenlegi 400 forint fölötti kilogrammonkénti felvásárlási ár indokolttá teszi a sertésállomány növekedését, mert az önköltség tekintetében a jó termelők még így is 320 forintos kilogrammonkénti áron képesek felnevelni egy malacot. – A mostani helyzet nem jó se az állattartóknak, se a feldolgozóknak – mondta lapunknak Fazekas József, a Sajó-Hús Kft. ügyvezetője. Egyesek szerint a jelenlegi alacsony létszám jórészt az egy évvel ezelőtti rekordalacsony, kilogrammonként 303 forintos felvásárlási ár következményeként alakult ki, amire részben hatással volt a 2016 elején a sertéshúsra bevezetett áfacsökkentés is. Egy iparági szakértő ezt kiegészítette még azzal, hogy az állomány alacsony létszámát az is okozhatja, hogy a kevesebb állattal rendelkező gazdák – mivel önkéntes alapon működik – nem megfelelően vezetik a nyilvántartást.

A közvetlen uniós forrásból nem részesülő sertéságazat esetében a sertéshízó állatjóléti támogatásra az uniós szabályok és az Európai Bizottság által is engedélyezett 9,144 milliárd forintos maximális keretösszeget biztosítja az FM 2017-ben, az anyakoca állatjóléti támogatásra 8,62 milliárd forintot különített el a tárca. „Mostanra az árak látványosan emelkedtek – már 400 forintos kilogrammár fölött járunk –, így aki komolyan veszi a szakmát, nagyobb lendülettel fog belevágni a gazdálkodásba” – mondta még májusban az Agrárszektor.hu-nak Claessens Peter gazdálkodó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.