Nem kell munkavállalási engedély az ukrán ápolóknak Magyarországon

Akkora a hazai munkaerőhiány, hogy bizonyos szakmákban eltekintenek az efféle adminisztrációtól.

MN
2017. 07. 12. 9:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szerbiából és Ukrajnából származó vendégmunkások engedély nélkül is vállalhatnak munkát Magyarországon, a kormány főként az informatika, az elektronika, a feldolgozóipar és az építőipar, sőt az egészségügy területén várja a szomszédos, de nem EU-tag országokból érkező munkaerőt. Az uniós állampolgárok, illetve az EU-n kívüli, de magyar állampolgársággal (is) rendelkezők korábban is akadályok nélkül jöhettek hazánkba dolgozni. A ténylegesen nálunk munkát vállalók zöme jó eséllyel továbbra is határon túli magyar, ám a vonatkozó rendelet a szomszédos országok egészéről szól, a potenciális érintettek köre tehát szélesebb a magyar nemzetiségűekénél.

A nemzetgazdasági tárca Magyar Közlönyben is közzétett közleményére a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda hívta fel a figyelmet: a vendégmunkásokat június óta engedély nélkül lehet foglalkoztatni informatikusként, mérnökként vagy programozóként, az ukrán munkavállalók pedig szintén június óta vízummentesen jöhetnek Magyarországra. (Cikkünk megjelenése után a minisztérium felhívta a figyelmünket, hogy a szomszédos harmadik országból érkező munkavállalók munkavállalási engedélyhez jutásának feltételei valójában 2016 júliusa óta változatlanok.)

Zöld jelzést kaptak az ukrán és a szerb építőipari munkások, varrónők, asztalosok, sőt az ápoló képzettségű munkavállalók is – utóbbi érthető enyhítés, tekintve, hogy a bérükkel és munkaterheikkel elégedetlen magyar ápolók százával hagyják el a szakmát.

Mint az ügyvédi iroda szakértője megjegyzi, mindez nagyban megkönnyíti a harmadik országból érkező állampolgárok hazai munkavállalását, a munkáltatókra pedig kevesebb adminisztratív teher nehezedik. Mind a szerb, mind az ukrán állampolgárok vízummentesen tartózkodhatnak hazánk területén 90 napig, azonban ha ennél tovább kívánnak dolgozni, akkor tartózkodási engedélyt kell szerezniük, és akkor már munkavállalási engedély is kell.

A munkáltatók ugyanakkor kötelesek bejelenteni az engedélymentes foglalkoztatást a munkaügyi központnak legkésőbb a foglalkoztatás megkezdésének napján, a foglalkoztatás megszűnését pedig legkésőbb az azt követő napon.

A magyar kormány már 2016 ősze óta igyekszik ukrán dolgozókat behívni, hogy így enyhítse a hazai munkaerőhiányt: első lépésként harmadára rövidítették a (most több szakmában is mellőzött) munkavállalási engedély beszerzési idejét, és lehetővé tették, hogy az ukrán állampolgárok is kapjanak közmunkát, igényelhessenek csokot.

Komoly külföldi reklámkampány is zajlott a hazaihoz képest olcsó és megbízható munkaerő átcsábításához, de az ukránok egyelőre így is inkább Lengyelországot választják Magyarország helyett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.