LMP: Ukrán vendégmunkások helyett béremelést

Ukrajnában klasszikus marketingkampánnyal hívják fel a figyelmet a magyarországi munkalehetőségre.

MNO
2017. 03. 18. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP szerint a kormánynak ukrajnai vendégmunkások Magyarországra csábítása helyett a bérek általános emelésével, a többkulcsos személyi jövedelemadóval, a munkavállalói járulékok csökkentésével, a lakhatási problémák kezelésével és a szakképzés színvonalának javításával kellene kezelnie a munkaerőhiányt. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatón elmondta, nem értenek egyet azzal, hogy a kabinet 82 millió forint értékben jelentet meg hirdetéseket Ukrajnában, hogy vendégmunkásokat toborozzanak minimálbéres állásokra – írta az MTI.

Ismeretes, Ukrajnában klasszikus marketingkampánnyal hívják fel a figyelmet a magyarországi munkalehetőségre, itthon pedig egy tizenhárom helyszínt érintő országos szakmai konferenciasorozat indítanak a témában. Korábban pedig útjára indult az Ukrán állampolgárok hazai hiányszakmákban történő foglalkoztatása című munkaerőpiaci roadshow.

Orbán óvna

Pedig Orbán Viktor miniszterelnök óvott ettől. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évadnyitó rendezvényén ugyanis azt mondta: „Óvnám magunkat attól, hogy bármilyen vendégmunkásprogramot hirdessünk meg, ugyanakkor nagyon támogatom a cégeket, tehát anélkül, hogy meghirdetnénk egy országos vendégmunkásprogramot, abban én nagyon támogatom a cégeket, keressük az útját-módját a miniszter úrral (Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter – a szerk.), hogyha valakinek az adott munkahelyre nincs Magyarországon már munkaerő-lehetősége vagy fölvételi lehetősége, nem talál ilyet, akkor legyen minél könnyebb és egyszerűbb idehozni olyanokat, akik egyébként hajlandók ezt a munkát elvégezni” – mondta a miniszterelnök.

Elfogadhatatlan, hogy elfogadást nyert

Erre reagálta a Hír TV-nek Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetsége elnöke, hogy „nem kellenek az ukrán munkavállalók”. Úgy fogalmazott: „elfogadhatatlannak gondolom azt a munkáltatói mentalitást, úgy tűnik, hogy a kormánynál is elfogadást nyert, hogy külföldi, harmadik országból való vendégmunkásokkal törjék le a magyar béreket, és pótolják azt az elvándorolt munkaerőtöbbletet, ami egyébként hiányzik a magyar gazdaságból” – közölte Kordás László. A szakszervezetnél csak 30 ezer betöltetlen álláshelyről tudnak, de azt mondják, 200 ezer közmunkás van Magyarországon, akiknek egy részét minden bizonnyal át lehetne képezni, amivel csökkenteni lehetne a munkaerőhiányt.


Csath Magdolna közgazdász is úgy nyilatkozott lapunknak a Mitsubishi esetleges magyarországi megjelenése kapcsán, hogy valószínűsíthető, hogy a beruházás megvalósulása esetén már elsősorban a környező országokból érkező munkaerőre támaszkodna, azaz román, szlovák, ukrán vagy szerb munkások bérét támogatná a magyar állam.

A munkaerőhiánnyal küszködő cégeknek nincs idejük arra, hogy megvárják, míg bekopogtat hozzájuk a szakképzett dolgozó. Azonnali megoldásokra van szükségük, ezért egyre többen döntenek úgy, hogy a háború sújtotta Ukrajnából importálnak munkásokat. A külföldiek alkalmazásával a cégek jól járnak, mivel olcsón jutnak hozzá motivált munkásokhoz, az ukránok pedig azért örülnek, mert akár a négyszeresét is megkaphatják az otthoni bérüknek, noha kevesebbet kell dolgozniuk. Első látásra úgy tűnik, a munkaerő-áramlással mindenki jól jár, mégis vannak olyan vélemények, hogy ebből még nagy balhé lesz. Riportunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.