Hosszú távra elkötelezné hazánkat a kormány az orosz gáz mellett

Új gázszállítási megállapodással váltja majd a 2021-ben lejáró szerződést Magyarország a Gazprommal.

MTI
2017. 10. 04. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Világosan látszik az is, hogy a déli gázfolyosó terve menetrend szerint halad, a Gazprom és Bulgária, valamint a Gazprom és Szerbia közötti tárgyalások biztosítják, hogy amennyiben mi is tartjuk az eredetileg megállapított ütemtervet, akkor 2019 végére 6 milliárd köbméternyi gáz fog megjelenni Magyarország déli határán” – mondta a miniszter. Az ehhez szükséges infrastrukturális beruházásokat a bolgárok, a szerbek és mi is el fogjuk végezni – tette hozzá.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy mindez, csakúgy mint a paksi bővítés, jelentős előrelépés az energiaellátás biztonsága szempontjából.

A magyar tárcavezető az orosz fővárosban tett kétnapos látogatása során Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszandr Novak energetikai miniszterrel, Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával és Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel találkozott.

„A paksi bővítés nemcsak egy energetikai infrastrukturális objektum építése, hanem egy átfogó gazdasági fejlesztési terv” – mondta Szijjártó Péter az Orosz Energetikai Hét nemzetközi moszkvai fórum egyik szerdai kerekasztal-beszélgetésén, amelyen Alekszej Lihacsov, valamint William D. Magwood, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nukleárisenergia-ügynöksége (OECD NEA) vezérigazgatója és Henri Proglio, az EDF francia energiaszolgáltató óriásvállalat volt elnök-vezérigazgatója társaságában szólalt fel.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a paksi beruházás megkapta az összes szükséges engedélyt az Európai Bizottságtól, így januárban megkezdődik a projekt „látható részének” építése.

Szijjártó Péter a paksi bővítést ismét az évszázad legjobb üzletének nevezte Magyarország számára, rámutatva, hogy a beruházás nagyon jó pénzügyi struktúrában, az atomenergia-ipar legjobb képviselőjével együttműködve valósul meg. Beszámolója szerint az építkezés önmagában 12 ezer munkahelyet teremt majd, a foglalkoztatottak összlétszáma pedig, a szolgáltatókkal és a beszállítókkal együtt elérheti a 40 ezret. A tárcavezető rámutatott, hogy a beruházás 40 százalékát magyar vállalatok fogják elvégezni, ami 5 millió euró pótlólagos árbevétel számukra.

A kibővített, a környező infrastruktúra korszerűsítését is kiváltó erőmű Szijjártó szerint lökést ad majd a magyar gazdaságnak, és hozzá fog járulni évi 3-4 százalékos növekedéséhez.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a kormány nem fogadja el a nukleáris energia diszkriminációját. Szijjártó Péter az atomenergiát a legolcsóbb, legbiztonságosabb és legtisztább energiának nevezte. Mint mondta, ennek a szegmensnek a belföldi energiamixben a jelenlegi 43-ról a 70 százalékra való növelése csökkenteni fogja a magyar gazdaság energiaköltségeit, erősíteni fogja a nemzeti szuverenitást, egyben előrelépést jelent a fejlett technológiák alkalmazásának területén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.