Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Róna Péter: A Kúria téves magyarázattal mentené a bankokat az adósoktól

Ismét devizahitelesek bánhatják a kreatív jogértelmezést – véli a közgazdász.

Hajdú Péter
2018. 02. 27. 12:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül elszomorító, hogy a Kúria már nem először, áthágva a magyar törvények szó szerinti követelményeit, a magyar hitelkárosultak százezreit a nyomorba taszítja – nyilatkozta lapunknak Róna Péter közgazdász-jogász. A New York-i ügyvédi kamara tagja annak kapcsán fejtette ki véleményét, hogy a Kúria egy pénteki döntése felülbírálta az első- és másodfokú bíróság ítéletét, ami az, hogy jogtalan a bank által kezdeményezett végrehajtás.

A konkrét eset: egy igénylő 12 milliós hitelkérelmet juttatott el bankjához, ebből a pénzintézet 8,1 millió forintot több lépcsőben ki is utalt. Az adós később nem tudta fizetni a törlesztőrészleteket, így a bank végrehajtást kezdeményezett. Az ügyfél ezt megtámadta, s az első- és másodfokú bíróság igazat adott neki. A szerződés ugyanis különös módon nem a tartozás összegét, hanem a 12 milliós hiteligényt rögzítette. Szintén a bank jogértelmezésének mondott ellent egy még hatályban lévő 1999-es, a fogyasztóval kötött szerződések tisztességtelen feltételeit tartalmazó kormányrendelet is. Ennek három paragrafusát is megsértette a hitelszerződés, ami így tisztességtelennek minősül. Ezért nem indítható végrehajtás.

Róna Péter kifejtette, a Kúria – amely jogosnak találta a végrehajtás megindítását, mivel a banknak volt egy hitelszerződése – megkülönbözteti a kölcsönszerződést a bankhitelszerződéstől, s utóbbira hivatkozva tartja jogosnak a végrehajtást. Pedig a két megállapodás között jelentős különbség van: a kölcsönszerződés meghatározott pénzösszeg rendelkezésre bocsátását jelenti. Ezzel szemben a bankhitelszerződésben a pénzintézet arra vállal kötelezettséget, hogy meghatározott hitelkeretet tart a másik szerződő fél rendelkezésére. Azaz – érvelt a közgazdász – mindezek alapján a Kúria mostani döntésének semmiféle jogi alapja nincs. A banktörvény ugyanis világosan kimondja, hogy a hitelkeret fogalma olyan szerződésre vonatkozik, amely egy esetleges valamikori későbbi kölcsönszerződés feltételeit rögzíti. Vagyis egy ilyen szerződés nem értelmezhető önmagában, hiszen abban nem szerepel a kölcsön pontos összege. Ilyen esetekben mindig szükség van – a hitel-keretszerződést tartalommal megtöltő – konkrét kölcsönszerződésre, amelyben részletesen rögzítik a hitel pontos összegét, valamint a hitelnyújtás egyéb fontos feltételeit. Ezt a szerződést nem helyettesítheti a hitel-keretszerződés. Másként szólva: a hitel-keretszerződésre hivatkozva nem lehet megkerülni a kölcsönszerződés jogi követelményeinek teljesítését.

Róna Péter hangsúlyozta, mostani döntésével a Kúria létrehozott egy olyan fogalmat – a meghatározatlan összegű kölcsönét –, amely az európai jogrendszerben teljesen ismeretlen. Ez a fogalom a pénzügyi elmélet legalapvetőbb követelményeinek sem felel meg. A kölcsönnek a római jog óta ugyanis alapvető követelménye, hogy az meghatározott összegről szóljon.

Falus Zsolt, a Bankcsapda Egyesület nevű érdekvédelmi szervezet vezetője az ügy kapcsán elmondta, a bíróságok sajátságos jogértelmezése nem újdonság, hiszen már – ahogy a Magyar Nemzet korábban beszámolt róla – 2016 áprilisában a Pécsi Ítélőtábla egyik tanácskozásán elhangzott, hogy a hitelszerződéseket érvényessé kell tenni, habár ez nem találkozik az adósok érdekeivel. Egyébként, ha a konkrét ügyben az első- és másodfokú bíróság azonos módon, az adós mellett döntött, akkor nagyon alapos indok kellene annak felülbírálására. Vagyis már régebb óta úgy tűnik, a Kúriának az az álláspontja, hogy adós nem nyerhet. Az érdekvédő arra is fölhívta a figyelmet, hogy a Kúria hozta a jogegységi döntéseket, amelyek alapján születtek a devizahiteles-törvények. Utóbbiak pedig jelentősen korlátozták a devizaadósok perindítási lehetőségeit. – Úgy tűnik, a Kúria már jogot is alkot – tette hozzá Falus Zsolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.