Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Sokan sztrájkoltak béremelésért a miskolci Boschnál

Az alkalmazottak 19 százalékos fizetésemelést szeretnének. Legtöbbjük bruttó 820 forintot keres óránként.

Kiss B. László
2018. 02. 12. 14:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepte a cégvezetőt, milyen sokan részt vettek a miskolci Bosch-gyár dolgozói közül a hétfő délelőtti kétórás figyelmeztető sztrájkban. Valamivel több mint ötszáz alkalmazott, az épp munkában lévők kilencven százaléka hagyta ott a szalagokat, hogy ezzel is hangot adjon a követeléseinek.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. az egyik legjobban teljesítő gyár a cég telephelyei közül, ám a kétkezi munkások bére nincs ehhez igazítva – állítja a szakszervezet. Épp ezért követelésekkel álltak elő. A borsodi üzem dolgozóinak kilencven százaléka garantált bérminimumot kap alapbérként, ami órabérre számítva bruttó 820 forintot jelent. A munkavállalók tavaly is csak a kötelezően előírt bérfejlesztést kapták meg. Ezen idén mindenképpen szeretnének változtatni – tudtuk meg a helyszínen Janik Tamástól, a sztrájkot szervező Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSZ) elnökétől. Elsődleges célként 19 százalékos béremelést, valamint az éves 300 ezer forintos kafetéria-keretösszeg 60 ezer forintnos növelését akarják elérni. Emellett lojalitási bónuszt is bevezettetnének, amelyet a munkában eltöltött évekhez kötődően fizetne a cég. „A következő egy-két napban leülünk a vezetőkkel is tárgyalni, úgy érzem, jók az esélyeink, mert őket is meglepte, hogy milyen sokan csatlakoztak és értettek egyet a követeléseinkkel” – mondta Janik Tamás.

A helyi cégvezetés egyelőre hallgat, nekünk sem akart nyilatkozni, nem mehettünk be a gyárba, csupán egy sablonos közleményt adott ki, melyben az áll, hogy a Bosch-csoport Magyarországon minden évben a piaci környezetnek megfelelően és a törvényi előírások maradéktalan betartása mellett emeli a munkavállalók fizetését. A fizetéseket minden esetben úgy határozzák meg, hogy a munkavállalók korrekt béreket kapjanak, emellett az éles piaci versenyben a versenyképességük megmaradjon. Ez azt jelenti, a piaci trendeknek megfelelően átlagosan 10 százalékot emeltek.

Ez a fizikai dolgozók szerint kevés, és ha nem sikerül kompromisszumos megoldást találni, akkor újra beszüntetik a munkát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.