Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Trendforduló: egyre több munkás tér haza külföldről

Továbbra is súlyos a kapacitáshiány az építőiparban. Öt–kilenc százalékos áremelkedés várható idén.

Bodacz Péter
2018. 02. 28. 6:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy nehézség elé állítja a hazai építőipart a megrendelésállomány rég nem látott, jelentős növekedése és az ennek okán jelentkező kapacitáshiány. Az előző másfél év 20 százalék körüli bérnövekedésével ugyanakkor 2018 elejére sikerült trendfordulót elérni: ma már több szakmunkás tér haza Nyugat-Európából, mint amennyi elhagyja az országot – fejtette ki lapunknak az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Koji László szavai szerint az elvándorlásnak remélhetőleg gátat szab az idén várható, 6–12 százalékos béremelés, ám nem fogja orvosolni a szakemberhiányt.

Az ÉVOSZ felmérte, tagszervezeteinek mi jelenti a legfőbb kihívást, illetve hogyan tekintenek a következő egy évre. A szervezet weboldalán elérhető összefoglaló szerint a megkérdezett négyszáz vállalkozás 86 százalékának továbbra is a megfelelően képzett szakemberek hiánya jelenti az egyik legfőbb nehézséget, míg 35 százalékuk számolt be az eszközök elavultsága miatti kapacitásdeficitről. A cégek harmada továbbra is nagynak tartja a munkáltatói terheket, és kiszámíthatatlannak a szabályozási környezetet. Az építőipari cégek negyede küzd beszerzési nehézségekkel, míg kevesebb mint ötödük tőkehiányra, valamint a vevők késedelmes fizetésére panaszkodott. Koji László szerint a gazdasági fellendüléssel sokat javult a fizetési morál, a ki nem fizetett követelések alig 5 százaléka jut el bírósági szakaszba, ám ez 150 milliárd forintot jelent.

A vállalkozások többsége alapvetően pozitív várakozásokkal tekint 2018-ra, az árbevétel-arányos jövedelmezőség a múlt év után idén is folytatja lassú növekedését. Az építőipari munkák 5–9 százalékos drágulására lehet számítani, ám a bevételnövekmény jó részét el fogja vinni a béremelés és az egyéb költségek, így a szállítás, illetve az építőanyag árának emelkedése – fogalmazott az ÉVOSZ elnöke.

Koji László kitért arra is, hogy bár az építőipari termelés tavaly igen látványosan, 30 százalékkal bővült, nem szabad megfeledkezni a 2016-os alacsony bázisról, amikor az uniós beruházások kiesése miatt 19 százalékos volt a visszaesés. A 2017-es növekedés jelentős részben az állami, önkormányzati beruházásoknak – oktatási, egészségügyi és sportlétesítményeknek, valamint a vasúti és a közúti építkezéseknek – volt köszönhető.

Szintén látványos bővülés volt a lakásépítések terén is: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján tavaly több mint 14 ezer új lakást adtak át, ami 44 százalékkal több, mint 2016-ban. Nagy szerepet játszottak benne az állami ösztönzők, így a családok otthonteremtési kedvezménye és az ötszázalékos, kedvezményes forgalmi adó bevezetése. Ez utóbbival kapcsolatban az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke kifejtette: az uniós korlátozások miatt a kedvezményes áfakulcs 2019 végéig él, ami bizonytalanságot okoz a kivitelezők körében. Bizakodásra ad okot ugyanakkor – folytatta –, hogy esély van arra, a 2021-től érvényes uniós költségvetési ciklusban nagyobb mozgásterük lesz a tagállamoknak a kedvezményes adókulcsok használata terén. Hangsúlyozta továbbá, hogy a kedvezményes áfa mellett az állam kezében van egy sor egyéb ösztönző is: példaként említette, hogy a banki szférával összefogva az állam kedvezményes hiteleket vezethetne be az új építésű lakásokra, illetve jelentősen támogathatná a korszerű energetikai rendszerek kiépítését is. Koji László hozzátette: a hazai lakásállomány elavult, hiszen az utóbbi tíz évben 210 ezer új otthon nem épült meg, s a pótlásukra állami segítség nélkül nincs esély.

Az ÉVOSZ becslései szerint jelenleg 25-30 ezer lakás áll kivitelezés alatt az országban. A lakások kialakításának átfutási ideje körülbelül két év, ezzel az ütemmel számolva négy éven belül 35 ezer új lakás állhat készen. Az ágazati érdekképviselet arra számít, hogy 2018 végére kiegyenlítődhet a kereslet és a kínálat. Ez azt jelenti, hogy idén még valószínűleg emelkednek a lakásárak – főként Budapesten és a megyei jogú városokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.