időjárás 12°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Folytatódik az olajtermelés visszafogása

Somogyi Orsolya
2019.07.03. 09:09

További kilenc hónappal, 2020. március 31-ig hosszabbította meg az olajtermelés csökkentéséről június végével lejárt megállapodást a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és szövetségesei. A döntést először a szervezet székhelyén, Bécsben tegnap tartott tárgyalásokon hozták meg a tagországok: Algéria, Angola, Gabon, Indonézia, Irán, Irak, Kuvait, Líbia, Nigéria, Katar, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Venezuela és Ecuador.

A határozatot, amely az alacsonyabb szintű termelés fenntartását tűzi ki az olajpiac stabilitásának és az árak alátámasztásának érdekében, később a nem OPEC-olajországok is jóváhagyták, köztük legjelentősebbként Oroszország, továbbá Azerbajdzsán, Brazília, Szudán, vagy éppen Bolívia és Malajzia. Az OPEC és szövetségesei biztosítják a világ kőolajtermelésének nagyjából felét.

Az idén januártól érvényes napi 1,2 millió hordós termelés-visszafogás meghosszabbításáról a döntés borítékolható volt, tekintettel arra, hogy erről már szombaton megegyezett a két legnagyobb olajtermelő, Oroszország és Szaúd-Arábia Irak és Irán támogatásával – mutatott rá a távirati iroda. Először 2016 decemberében született határozat arról, hogy a következő év január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül a fenti indokkal. Az egyezséget azóta többször meghosszabbították, mivel a stratégia eddig csak részsikerekkel járt.