Vége a hazai értékpapírpiac viszonylagos nyugalmának

A kiemelten a lakossági befektetőknek szánt, június 3-tól jegyezhető Magyar Állampapír Plusz indulását megelőző hónap még meglehetősen unalmasan telt a piacon.

Horváth Éva
2019. 07. 09. 7:34
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiemelten a lakossági befektetőknek szánt, június 3-tól jegyezhető Magyar Állampapír Plusz indulását megelőző hónap még meglehetősen unalmasan telt a piacon. Főleg ahhoz képest, hogy szűk egy hónap leforgása alatt, július elsejére a szuperkötvény állománya átlépte az ezermilliárd forintot.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján tegnap megjelent jelentés szerint májusban a központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok mennyisége 238 milliárd forinttal nőtt. Az állampapírnak minősülő értékpapírok a hó végén 29 465 milliárd, míg az egyéb kötvények hó végi állományai 89 milliárd forintot tettek ki.

A hosszú lejáratú forintállampapírok piacán májusban nem bocsátottak ki új papírt, a csendes időszak alatt mindössze egy termék futott ki, 190 mil­liárd forint értékben. Az aukció­kon névértéken 350 milliárd forinttal toldották meg a korábbi aukciókat, a visszavásárlások névértéken 105 mil­liárd forintra rúgtak.

A nem aukción értékesített – lakossági – kötvények eladásának és visszaváltásának egyenlege nyolcvanmilliárd forinttal gyarapította a meglévő összeget. A rövid lejáratú forintállampapírok piacán a diszkontkincstárjegy ki- és rábocsátások 148 milliárd forintot tettek ki, a lejárat 266 milliárd forint volt. A kamatozó lakossági papírok összességében 98 milliárd forinttal csökkentek.

A forintban jegyzett papíroknál a hozamok alacsonyabbak lettek. A rezidens hitelintézetek (amelyek gazdasági érdekeltségi központja Magyarországon van) által kibocsátott jelzáloglevelek 25 milliárd forinttal nőttek májusban, ekkor a forintban kibocsátott jelzáloglevelek állománya 1280 milliárd forintot, a devizában kibocsátott papíroké hétmilliárd forintot ért el.

Az egyéb – nem központi kormányzat által kibocsátott – kötvények mennyisége májusban 61 milliárd forinttal bővült. Május végére a befektetési jegyek piaci értéke hatmilliárd forinttal nőtt. A tárgyhónapban az új kibocsátások 55 milliárd forintot, a lejáratok négymil­liárd forintot tettek ki. A vállalatok tőzsdei részvényeinek piaci állománya 399 milliárd forinttal csökkent a hónapban.

Ami az egyes értékpapírok tulajdonosi megoszlását illeti, az MNB jelentése szerint a külföldiek tulajdonában lévő értékpapírok összege 135 milliárd forinttal nőtt a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapírok piacán, amely elsősorban a hosszú lejáratú, forintban kibocsátott állampapírok állománynövekedéséből adódott.

A hitelintézetek tulajdonában lévő értékpapírok a tranzakciókból eredően 167 milliárd forinttal gyarapodtak az utolsó tavaszi hónapban. A háztartások a vizsgált időszakban 193 milliárd forinttal csökkentették állampapír-tulajdonukat; ezen belül a rövid lejáratú forintállampapírokból 160 milliárd, a hosszú lejáratúakból 35 milliárd forinttal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.