Kisebb-nagyobb döccenőkkel ugyan, de viszonylag eredményesen lezajlott az idén a húsvéti bárányszezon. Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: a koronavírus-járvány kezdeti szakaszában nagy bizonytalanság övezte a külföldi szállítmányokat, sem a sofőrök helyzete, sem a határátlépés lehetősége nem volt egyértelmű. A bizonytalanság egy időre megakasztotta a húsvét előtt elsősorban Olaszországba irányuló élőállat-szállítmányokat, a helyzet azonban a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően gyorsan rendeződött. – Ma már mindenki tudja a dolgát, az áruforgalom előtt nyitva álló zöldfolyosókon keresztül gyakorlatilag rutinszerűen zajlik a kivitel – jegyezte meg az elnök.
Olcsóbban vették az olaszok a jószágot
Piaci oldalról a probléma abban állt, hogy a fő felvevőpiacunknak számító Olaszországban a koronavírus miatti korlátozások nyomán mintegy húsz százalékkal csökkent a kereslet a húsvéti időszakban. Ez részben annak tudható be, hogy bezártak a vendéglátóhelyek és a szállodák, azonban a kereskedelem megszokott csatornái is változtak. A kisebb húsboltok nem nyitottak ki, a nagy vágóhidak pedig a nagy élelmiszerláncokon keresztül értékesítették a bárányhúst. A honi juhtartók értékesítési lehetőségét javította, hogy az egyik keleti piac nagy mennyiségben vásárolt fel bárányokat, oda azonban csak a hím állatokat szállíthatták, a nőivarú egyedekre nem volt igény, így jerkéből jelentősebb mennyiség ragadt a hazai istállókban. Az árak a gyengébb kereslet miatt Európa-szerte csökkentek, hazai viszonylatban azonban az egyik kereskedő okozott zavart. A szóban forgó vállalkozó ugyanis a kosbárányokat jó pénzért eladta a keleti piacra, a megmaradt nőstényeken pedig nyomott áron túladott Olaszországban. Ennek eredményeként rövid idő alatt mintegy 150-200 forinttal esett az élő bárány kilónkénti felvásárlási ára.

Fotó: Mátrai Dávid
A hússzállítmányok még okoznak fejtörést
Bár a szezon java része mára lezárult, május végéig még folyamatos a báránykivitel az országból. Hajduk Péter szerint az ortodox húsvét és a közelgő ramadán még hajtja a keresletet. Ugyanakkor míg az élőállat-szállítás fennakadások nélkül zajlik, a húsexportot több tényező is nehezíti. – Az elmúlt években jelentős mennyiséget adtunk el Ausztriába és Németországba, a járvány miatt viszont az ottani kereskedelmi csatornák nem úgy működnek, mint korábban – mondta. – Holott fontos lenne, hogy mielőbb rendeződjenek a viszonyok az osztrák és a német piacon, hiszen ebben a két országban nagyszámú muzulmán közösség él, amely ramadán idején jelentős mennyiségű bárányhúst vásárol.