időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Csalás franciaországi, romániai és magyarországi szálakkal

Jakubász
2020.08.12. 07:15
Csalás franciaországi, romániai és magyarországi szálakkal

Szövevényes jelenségről adott számot éves összefoglalójában az adóhivatal pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni irodája. Eszerint – a banki bejelentések alapján – jellemzően román állampolgárok újonnan bejegyzett cégeknek nyitnak idehaza bankszámlát, legtöbbször forintban és euróban. A társaságok ügyvezetőinek, egyben tulajdonosainak bejelentett lakcíme általában a magyar határhoz közeli romániai településeken van. A cégek többnyire egyszemélyes kft.-k, amelyek adóbevallásokat nem nyújtanak be, és tevékenységet sem végeznek Magyarországon.

Az eurószámláikra elsősorban franciaországi bankokból érkeznek jelentős összegek: a pénzt a magyar bankkártyákkal döntő többségben franciaországi ATM-ekből rövid időn belül felveszik, s a kártyákkal rendeznek kisebb vásárlásokat is.

A számlákon normális gazdasági tevékenységre utaló forgalom, például közmű-, adó- és munkabérátutalás nincs, azokat szinte kizárólag készpénzfelvétre használják. A forintszámláikon ritka az érdemi tranzakció.

Magyar bankkártyával francia ATM-ekből veszik fel a pénzt a csalók
Fotó: Reuters/Eric Gaillard

A jelenség 2017 második negyedévé­ben ütötte fel a fejét, azóta több tíz millió eurónyi mozgás volt számos cég több banknál vezetett számláján. A feltételezés szerint Franciaországban be nem jelentett munkavállalók foglalkoztatása áll a háttérben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.