Megfelelő adatvédelemmel érdemes a jövőbe lépni

Az új digitális eszközökre szabott szabályozásoknak védeniük kell az egyén érdekeit, a fejlődés motorjaként szolgáló technológiai innovációkat a megfelelő jogszabályi keretrendszerben szükséges működtetni – hangzott el a think.BDPST konferencián. Egyetértés mutatkozott abban, hogy az internetet a legkisebb településeken is biztosítani kell.

Magyar Nemzet
2020. 10. 06. 21:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minél inkább megnőnek a techvállalatok, minél több felhasználói adatot kezelnek, annál fontosabb kérdéssé válik, hogy ezen adatoknak mi a sorsuk. Egyebek mellett ezt a kérdést is vizsgálták az ötödik alkalommal megrendezett think.BDPST konferencián, ahol a szervezők tájékoztatása szerint téma volt az oktatás jövője is.

Első a biztonság

Varga Judit igazságügyi miniszter a techóriások lehetséges szabályozása kapcsán hangsúlyozta, hogy a kormány nem a Facebook cenzúrázásának céljával hozta létre tavasszal a Digitális Szabadság Bizottságot, hanem azért, hogy a jogállamisági garanciákat vizsgálja az interneten. Például azt, hogy miként érvényesül a jog az online világban, a fogyasztók vagy a gyermekek védelme területén. A miniszter fontosnak tartja azt is figyelemmel kísérni, hogy adottak-e a technológiai óriásvállalatokkal szemben az offline világban jogállamisági garanciák vagy létre lehet-e hozni azokat az online térben.

Jogtalan tárolás

Európai uniós jogba ütközik az olyan nemzeti jogszabályozás, amely a telekommunikációs és technológiai vállalatokat a személyes, egyebek mellett a helymeghatározási adatok általános és válogatás nélküli továbbítására vagy megőrzésére kötelezi a bűncselekmények elleni küzdelemre vagy nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva – tolmácsolta a távirati iroda az Európai Unió Bíróságának ítéletét. A francia, a belga és a brit bíróságok kérése alapján indított, egyesített ügyekben hozott ítéletében a bíróság hozzátette, hogy csak súlyos bűncselekmények elleni küzdelem esetén, például ha egy tagállam a nemzetbiztonságára leselkedő súlyos fenyegetéssel szembesül, térhetnek el attól a kötelezettségtől, amely a hírközléssel kapcsolatos adatok titkosságának biztosítását írja elő.

A konferencia egyik panelbeszélgetése a koronavírus-járvány alatt és az „új normálisban” tovább változó oktatás helyzetét vizsgálta. Andrej Bederka, a Szlovák Nemzeti Koalíció digitális készségekért és munkákért felelős képviselője, valamint Andreas Riepl, az e-oktatásért felelős osztrák Nemzeti Kompetenciaközpont képviselője egyetértett abban:

fontos, hogy a megfelelő technológia rendelkezésre álljon, és a legelmaradottabb településeket is felzárkóztassák az internet segítségével.

A következő lépés pedig a biztonságos, egységes közös platformok elérésének biztosítása lenne, mivel a vírus első hullámában a legtöbb pedagógus nem professzionális eszközökkel érte el diákjait, ezáltal pedig nem teljesült a személyes adatok védelme.

– Akár a járvány miatt fejlesztett alkalmazásokról, a mesterséges intelligencián alapuló technológiákról beszélünk, a legfontosabb az, hogy a vállalatok csak az elengedhetetlen adatokat gyűjtsék a felhasználókról, az adott tevékenységhez szükséges időtartamra – hangsúlyozta Wojciech Wiewiórowski európai adatvédelmi biztos.

Az óriásvállalatok szabályozását megvitató panelbeszélgetés során az is elhangzott, hogy szükség van megfelelő regulációra, azonban fontos, hogy a szabályozásokat tudományos módszerekkel és megközelítéssel alkossuk meg. Csatári István, a Hello Tomorrow Hungary alapítója úgy vélte, hogy nem a globális vállalatok visszaszorítása a személyes adatok védelmének a kulcsa, hanem az, hogy azok a megfelelő rendszerben, a rájuk szabott jogi keretek közt működjenek.

Változást hoz az 5G

– Sokakat tölt el várakozással az 5G bevezetése, azonban érdemes figyelembe venni, hogy mindez nem a személyes kapcsolatainkra vagy az egyének életére lesz hatással, hanem az ipar fejlődésében hozhat óriási változásokat – mondta el Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary kormányzati és kommunikációs igazgatója. Jobbágy László, a Digitális Jólét Program ügyvezetője pedig azt emelte ki, hogy az 5G megjelenésével egyszerre kerül a használatunkba több okos eszköz, például okos otthonok vagy akár okos autók, de fontos azt is tudni, hogy az 5G leegyszerűsíti az eszközhasználatunkat és sokkal környezetkímélőbb technológiákat tesz lehetővé.

Pályázati forrás digitalizációra

A nonprofit szervezetek idén is igényelhetnek innovatív ötleteik megvalósításához anyagi és szakmai segítséget. Az infokommunikációs szolgáltató Invitech InnoMax-díj pályázatnak fókuszában a fenntarthatóság, az egészségügy, a köznevelés és a felzárkóztatás áll, de most először helyet kap benne a digitális oktatással kapcsolatos eszközbeszerzések támogatása is. A kiírásra a fenti témakörökben olyan projektötletek megvalósítására lehet pályázni, amelyek innovatív infokommunikációs vagy információtechnológiai megoldásokat felhasználva hasznos társadalmi célt szolgálnak vagy környezetvédelmi szempontból előnyösek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.