A világjárvány káros következményeként világszerte az élelmiszerek fokozatos áremelkedése várható a következő időszakban, ám annak mértéke egyelőre nem látható.
A drágulás tisztán nemzetközi okokra vezethető vissza, a hazai gazdaságpolitika érdemben nem tud hatni a várható piaci folyamatokra.
A termelők immár nem tudják elkerülni az áremelést, így előbb-utóbb a fogyasztók is szembesülnek a drágább pékáruval, tejtermékkel és húsfélékkel.
Kína mozgatja a szálakat
A legtöbb élelmiszerféle árának várható emelkedését a világpiacon egekbe szökő gabonaárak okozzák.
Egy év alatt a legfőbb gabonanövények ára 50-70 százalékkal emelkedett, és a folyamatnak még nem látszik a vége.
Ennek pedig elsősorban Kína és az arab országok keresletének erős növekedése, a betárolás iránti igény az oka.
A kereslet megugrásának több oka is van. A kedvezőtlen időjárás miatt némileg elmaradt a legfőbb gabonatermő területeken a termésmennyiség az átlagostól, ám ez önmagában még nem indokolná a világpiaci árak rohamos emelkedését.
Komoly hatást gyakorol ugyanakkor hosszú távon is az árakra a koronavírus-járvány.
A pandémia kitörését követő szállítási nehézségek és a járvány következményeként az önellátás iránti nagyobb igény jelentős keresletet generált.
A kicsúcsosodó kereslet Kínára, a világ legnépesebb országára is igaz. A távol-keleti állam a jelentős gabonakészleteket nemcsak a megfelelő élelmiszer-ellátás céljából raktározza, hanem a takarmányigény növekedése miatt is. A jelentős igény pedig annak tudható be, hogy
az elmúlt években több milliárd sertés leölésével járó afrikai sertéspestis-járványt követően Kína ismét önellátóvá válna sertéshúsból.
A következő időszak nagy kérdése, hogy ez sikerül-e, mivel a kór ismét felütötte a fejét.
Transzatlanti radikálisok
Az ágazati szereplők egyre gyakrabban kongatják a vészharangot: a radikális, állattartás-ellenes mozgalmak és az élelmiszeripari innováció nyomán egyre több, a hús kiváltását célzó alternatív termék piacszerzési törekvése miatt az észak-amerikai és az európai államokban csökken a hagyományos állati termékek iránti kereslet.

Fotó: Havran Zoltán
Az európai gazdaszervezetek ezért több tájékoztató kampányt is indítottak annak érdekében, hogy bemutassák: a radikális mozgalmak túlzó, sokszor manipulált eszközökkel próbálják meg az alternatív táplálékok felé terelni a fogyasztókat, színtisztán üzleti és politikai érdekeket kiszolgálva.
Az állattartókat az ág is húzza
A legfontosabb tőzsdén jegyzett gabonafélék, mint a búza, a kukorica vagy a szója az állati takarmányok legfontosabb alapanyagai. Mivel a gabonaárak másfélszeresükre emelkedtek, ezért a takarmányozási költségek, így az állattartók költségei is jelentősen megnőttek.
Elsősorban ezek következménye, hogy Magyarországot sem kerüli el az élelmiszerek árának világszerte tapasztalt emelkedése. Az előállítási költségek növekedése szinte biztos, hogy a fogyasztói árak emelkedésével is együtt jár.