Megkönnyebbülhetnek az üdülési jogok tulajdonosai

Az ügyfelek nem kapnak valós segítséget a time share-jogok továbbértékesítésében, így az eredetinél is kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnek.

2021. 04. 26. 8:30
Éberling András
Egy előszezoni nyaralásra még futhatja
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszerűsített jogérvényesítéssel könnyebben, gyorsabban kártérítéshez jutnak azok az ügyfelek, akik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közérdekű keresetére született bírósági döntéssel érintettek, amelyet két, üdülési joggal kapcsolatos megtévesztés ügyében hoztak – közölte a versenyhatóság egy 2018-ban indított eljárás eredményeként.

A GVH jelentése szerint a time share szerződésekkel kapcsolatban három éve azért indítottak eljárást, mert az Exch-Immo Kft. és a Club Hotels Europe Ingatlanhasznosító Kft. megtévesztette a fogyasztókat az üdülési jogaik eladásáról szóló ajánlataikkal.

Többen szabadulnának a nyűggé vált, kötött jogtól, mert nem tudják kihasználni, viszont a költségek nőnek Fotó: Reuters

Az eljárás részeként összesen mintegy 41 millió forintos bírságot szabtak ki a cégekre, az érintett fogyasztók magánjogi kárainak enyhítésére viszont – hatáskör híján – nem volt közvetlen lehetőség – ismertette a GVH.

Mivel azonban a jogsértés a fogyasztók széles körét érintette,

a nemzeti versenyhatóság közérdekű keresettel élt a bíróságnál, kérve a jogsértés megállapítását valamennyi érintettre,

vagyis a perben nem álló, de a cégekkel kapcsolatban álló fogyasztókra is.

Az új eredmény szerint pedig a Fővárosi Törvényszék jogerős döntésében helyt adott a versenyhatóság közérdekű keresetének, így

valamennyi szerződéses fogyasztó esetében megállapította, hogy a két vállalkozás jogsértő magatartást tanúsított.

Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek mostantól polgári perben egyszerűen érvényesíthetik a vállalkozásokkal szembeni kárigényüket.

Nehéz pénzzé tenni az előre megvásárolt nyaralásokat, sőt, többekre újabb üdülési jogokat sóznak rá Fotó: Havran Zoltán

– A döntés alapján a jogsértés ténye ugyanis immár bizonyítottnak tekintendő, így az érintett ügyfeleknek a bírósági eljárások során elég csupán bemutatniuk a cégekkel kötött szerződésüket – közölte a versenyhivatal.

Csalogatás, hitegetés

Az üdülési jogokkal kapcsolatos megtévesztések azonos sémára épülnek, és hasonlóan a termékbemutatókhoz, jellegzetes eszközökről felismerhetők. Például alapvető, hogy a cégek személyes egyeztetésekre csalogatják be a fogyasztókat, akik amiatt jelentkeznek a hirdetésre, mert meg akarnak szabadulni a nyűggé vált üdülési joguktól. Ennek ígéretével veszik rá őket a találkozásra, ahol elhitetik, hogy a sikeres értékesítés érdekében szükséges a már meglévő üdülési jog bővítése, esetleg újabb üdülési jog vásárlása. Ezt követően azonban az ügyfelek nem kapnak valós segítséget üdülési joguk továbbértékesítésében, így az eredetinél is kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnek. A versenyhatóság korábban már felhívta az üdülési joggal rendelkezők figyelmét a jogsértő módszerekre, de az utóbbi időben érkező jelzések alapján továbbra is óvatosságra int minden érintett fogyasztót.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.