ÁSZ: Az adópolitika segíti a válságból való kilábalást

Az adó- és járulékpolitikában 2018-tól kialakított prioritások hozzájárultak a magyar gazdaság válságállóságához – világítanak rá friss elemzésükben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szakértői, akik elsősorban a politika költségvetési hatásait vizsgálták a Covid–19-világjárvány okozta válság tükrében. A tanulmány külön aktualitását a rendkívüli gazdasági helyzet, valamint a válság kezelésére tett intézkedések adják. Az ÁSZ elemzői rámutatnak, hogy a költségvetési politika és ezen belül az adó- és járulékpolitika meghatározó jelentőségű a központi büdzsé, tágabb értelemben pedig az államháztartás egészének gazdálkodása szempontjából.

Horváth Éva
2021. 08. 24. 16:04
2021.04.08. Állami Számvevőszék (ÁSZ) foto: Kallus György/Világgazdaság Fotó: Világgazdaság/Kallus György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk 2020-tól ráirányította a figyelmet arra, hogy a válságkezelés eszközei akkor eredményesek, ha nemcsak a válság túlélését szolgálják, hanem olyan irányú intézkedéseket is magukban foglalnak, amelyek a válságot követő időszakban képesek befolyásolni, elősegíteni a gazdasági növekedést. Az elemzés által kiemelten kezelt két adónem, az általános forgalmi adó (áfa) és a személyi jövedelemadó (szja) jelentős súlyt képvisel a költségvetési bevételekben, így ezek kiemelt jelentőségűek mind az adó- és járulékpolitika, mind a válság kezelése, illetve annak utóélete vonatkozásában.

Éves szinten az adó- és járulékbevételek mintegy 44 százalékát az áfa, közel 24 százalékát az szja adja, a két adónem együttesen pedig a központi költségvetés összes bevételének mintegy 45 százalékát teszi ki.

Az áfa jelentőségét erősítette az utóbbi években a fogyasztási típusú adókat a jövedelem típusú adókkal szemben előtérbe helyező kormányzati politika. Az ezekből származó költségvetési bevételek a válsággal sújtott 2020-as évben is növekedni tudtak, azonban a két adónem bevételi összegeinek a korábbi években tapasztalt, a gazdasági növekedéssel párhuzamos, jelentős mértékű növekedési üteme megtört – mutatnak rá az elemzők.

A pandémia okozta válság kitörése előtt, a 2019-es központi költségvetés tervezése kapcsán rögzített főbb célok a biztonság megőrzése, a gazdasági növekedés fenntartása, a családok támogatása és a teljes foglalkoztatás elérése voltak. E szempontok domináltak a 2019-es, 2020-as, 2021-es központi költségvetések tervezésénél is, ugyanakkor 2020 őszétől nyilvánvalóvá vált, hogy a következő évre is áthúzódó, tartósan, változó intenzitással fennmaradó járványveszéllyel kell számolni. Az elhúzódó veszélyhelyzet kezelése pedig az adott helyzethez való rugalmasabb igazodást követelt meg – hangsúlyozzák az ÁSZ összefoglalójának készítői.

A járvány súlyos gazdasági és társadalmi hatásai kezelésének érdekében engedni kellett két fő célkitűzésből: a költségvetési egyensúly megtartásából és ezzel az államadósság folyamatos csökkentéséből

– mutatnak rá az ÁSZ szakemberei. A járványveszély nyomán a költségvetés főbb kiadásainak átrendezésére az Országgyűlés felhatalmazására 2020 tavaszán hozott kormányrendelet adott jogszabályi kereteket, s mindez a hiányra vonatkozó irányelvek, szabályok európai uniós kezelésével is összhangban állt.

Az elemzők a tanulmányban bemutatják, hogy az adó- és járulékpolitika a válság ideje alatt is következetesen érvényesítette a korábban kialakított alapvető szempontokat, prioritásokat: a családok és a munkavállalás támogatását, az élőmunka és a vállalkozások terheinek mérséklését, a foglalkoztatás, a beruházások és a növekedés ösztönzését, a feketegazdaság visszaszorítását a megelőző években következetes intézkedésekkel megcélzó rendszer további kiépítését, erősítését.

 

Az adó- és járulékpolitika a válság ideje alatt is következetesen érvényesítette a korábban kialakított alapvető szempontokat, így például az élőmunka terheinek mérséklését.  Fotó: Balázs Attila

Ami az adórendszert illeti, arról az ÁSZ szakemberei megállapították, hogy az folyamatosan egyszerűsödött, és javult az átláthatósága. Az adóeljárásban kiemelték az adminisztrációs terhek további csökkentését, az adómorál, az adózók és az adóhatóság kapcsolatrendszerének javítását, továbbá az együttműködés és az önkéntes jogkövetés fokozott ösztönzését.

A válság kezelését célzó intézkedések gazdasági, társadalmi és költségvetés-politikai hatásai eleget tettek az ÁSZ által kialakított kritériumoknak – mutatnak rá az elemzők. Kiemeltékhogy ennek alapján a kormány intézkedései hatékonyan szolgálták a járvány okozta válság gazdasági és társadalmi hatásainak enyhítését. Mindeközben hozzájárultak az állami és az üzleti szférának a válságot követő időszak kihívásaira való felkészítéséhez, a versenyképes és fenntartható működés erősítéséhez, ezzel a gazdasági fejlődés elősegítéséhez is.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.