Felmérik a bolti dolgozók tapasztalatait

A megélhetési körülményekről, a zsebbe kapott pénzekről és a minimálbér-emelésről is elmondhatják a véleményüket.

2021. 09. 28. 10:18
Az alapvetőnek számító élelmiszerek árának emelésében a kereskedő sem feltétlenül partnere a termelőnek vagy a gyártónak Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos felmérést készít a kiskereskedelmi munkavállalók körében az Egyenlő.hu szakszervezet, amely modern keresztényszociális szerveződésként kifejezetten a napi bolti fogyasztást kiszolgáló dolgozók gyakorlati tapasztalataira és az azokra épülő újszerű javaslatokra kíváncsi. A számos kérdésben elavulttá vált trendek helyett valós képet adó, hiánypótló ágazati kutatás a későbbiekben több fontos témában lehet iránymutató az érdekvédelmi tárgyalásokon a cégek vagy a kormányzat számára.

Az Egyenlő.hu internetes kérdőívét anonim tölthetik ki bármely kereskedelmi terület alkalmazottai, függetlenül a munkaadó cég jellegétől, piaci pozíciójától vagy a bolt típusától. A főként a napi fogyasztási cikkek forgalmazásában alkalmazott, mintegy 350 ezer embert képviselő területeken

felmérik többek között a megélhetési körülményeket, így azt is, hogy a fizetéséből kap-e olyan összeget a dolgozó, amelyet feketén fizetnek ki neki.

– Megkérdezzük, hogy a szakképzettséggel járó garantált bérminimum azonos mértékben emelkedjen-e a minimálbérrel, ami jövőre a bruttó kétszázezer forintos összeggel húszszázalékos növekedést jelent 2021-hez képest – emlékeztetett az Egyenlő.hu elnöke. Bubenkó Csaba elmondta: felmérik azt is, hogy a tavaly tavasz óta érvényes hitelmoratórium a foglalkoztatottak mekkora arányát érinti ezen a területen, és annak lehetősége hogyan befolyásolta a kereskedelmi munkavállalók családi költségvetését, valamint a lakossági vásárlóerőt az egyes korcsoportokban.

Emellett arra is kitérnek, hogy az érintettek milyen tapasztalatokat szereztek a járványvédelmi intézkedések alatt, és egy esetleges újabb szigorításkor milyen intézkedéseket tartanának hatékonynak.

– Az oltottság szintje is nagyon fontos kérdés a bolti világban, ahol a dolgozóknak a járványok idején is nap mint nap a frontvonalban kell helytállniuk. Nem mindegy, milyen vírusfenyegetettség mellett tevékenykednek azok, akik az átlagnál rendszeresen jóval több személyes érintkezésben vesznek rész. A cégek ugyan az előző hullámok alatt is megtették a szükséges óvintézkedéseket az egészségvédelem érdekében, de az oltás a legbiztonságosabb megoldás, amely egyben lehetővé teszi a stabil, folyamatos működést – jegyezte meg Bubenkó Csaba. Hozzátette, hogy a felmérés eredményei a következő hónap elején látnak napvilágot.

(Borítókép: Mirkó István.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.