Megvan az Év ínyenc bejglije

Hamisítatlanul jelzi a karácsony közeledtét, hogy szerdán kihirdették az év legjobb jellegzetes ünnepi édességeit.

Magyar Nemzet
2021. 11. 24. 17:41
Nyregyhza, 2020. december 7. Bejglitsztt nyjtanak a nyregyhzi Vela Pksgben 2020. december 7-n. MTI/Balzs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Cukrász Ipartestület által jegyzett, Év Bejglije rangos szakmai megméretés küldetése hasonló, mint az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyeknek. Az eseménnyel fel kívánják hívni a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült karácsonyi süteményekre, hogy népszerűsítsék a kézműves bejglit a minőséget kereső fogyasztók körében. 

Az ipartestület közlése szerint a 2021-es versenyre olyan termékekkel nevezhettek a cukrászdák, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásának, mivel köztudott, hogy a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termékként szerepel – ezt korábban a szakmai szervezet kezdeményezte. Kategóriánként ezúttal is háromfős zsűri értékelte a munkákat, a három kategóriában összesen 56 bejglit kóstoltak és értékeltek a szaktekintélyek. 

A hagyományos kategóriákban is szoros volt a mezőny. Fotó: Sóki Tamás

A versenyre a Hagyományos diós, a Hagyományos mákos és Ínyenc kategóriában lehetett nevezni, előbbi kettőben három-három nyertes cukrászdát hirdettek. 

Utóbbi körben bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel indulhattak a cukrászok, amelynek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt, felhasználható alkotóelemek között. Ebben a kategóriában neveztek be a vegyes töltelékű, különleges bejglik készítői is. Idén kedvelt volt a pisztácia, a mogyoró, a kesudió, a marcipán, az aszalt szilva és szilvalekvár, de előfordult a körte, a napraforgó, a fenyőmag, a sütőtök, a mangó és a vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.

 

Az ínyencek közül 

az év legjobbjának járó díjat az Advent Gyöngye hagyományos pozsonyi tésztával készült bejgli érdemelte ki. 

A nyertes termék töltelékébe mandulás franzsipán, Irsai pálinkába áztatott apróra vágott vörös áfonya, valamint pirított és őrölt fekete szezámmag került, egy csipetnyi fahéjjal megfűszerezve.

 

Borítókép: Bejglitésztát nyújtanak a nyíregyházi Vela Pékségben (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.