A húszszázalékos béremelés sem lesz ritka jövőre

Akár tizenöt, de több esetben húsz százalékkal is emelkedhet jövőre a fizikai munkakörökben dolgozók keresete. Az ismét jelentősen gyorsuló bérfelzárkózást a járvány előtti időszakhoz képest is súlyosbodó munkaerőhiány és a minimálbérek jelentős emelése is segíti. A pandémia idején a szellemi munkakörökben nőttek jobban a keresetek.

Nagy Kristóf
2021. 12. 28. 6:57
Forrás: Mandiner, Demokrata, Szalai Piroska
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A versenyszféra legtöbb szereplőjénél már elkezdődtek a bértárgyalások, noha sok vállalat nem januártól, hanem az új üzleti évtől, áprilistól emeli a kereseteket. A szakszervezetek a Magyar Nemzet kérdésére többé-kevésbé kedvező tapasztalatokról számoltak be az eddigi egyeztetésekről. 

A vállalkozások készülnek a munkavállalók fizetésének rendezésére: a minimálbér és a garantált bérminimum összege január­tól közel húsz százalékkal emelkedik, ami reálértékben is jelentős felzárkózás.

A kötelező legkisebb béreken felül a magasabb keresetűek fizetése is emelkedik. 

A jövő évi bérfejlesztések az eddigi tapasztalatok alapján az elmúlt két év megtorpanása után ismét a fizikai munkakörökben hozhatnak nagyobb emeléseket. A képviseletek tájékoztatása szerint átlagosan 15 százalékos bérfejlesztéssel számolnak az érintett vállalkozások. 

Több munkáltató a húszszázalékos bérrendezést sem tartja elfogadhatatlannak bizonyos munkakörökben. A fizikai dolgozók többsége két számjegyű bruttó bérnövekedésben bízhat a minimálbéreken felüli kereseti kategóriákban is.

A fizikai állomány érdemi bérrendezésére sok vállalkozás rákényszerül. 

  • A minimálbérek jelentős emelése bértorlódást idéz elő; vagyis aki az idei kötelező legkisebb keresetnél többet, de a jövő évinél kevesebb vagy ugyanakkora bért kap, annak rendezni kell a keresetét.
  • Az ismét erősödő szakemberhiány is komoly bérnyomást idéz elő. A legtöbb fizikai munkakörben újra verseny folyik a szakképzett munkaerőért, ezt a versenyt pedig az a szereplő nyeri, amelyik a legmagasabb fizetést kínálja.
  • A járvány visszafogta a korábbi években már-már megszokottá váló két számjegyű éves béremeléseket.

Az akár 15 százaléknál is nagyobb bérfejlesztések jellemzően az alapbér és az egyéb juttatások növeléséből adódnak össze. 

A fizikai munkakörökben tavaly és idén a munkahelyek megtartása vált az elsődleges fontosságúvá. Az alapbér emelésének visszafogását több munkaadó a béren kívüli juttatásokkal próbálta kompenzálni. A leállások idejére az alapbér vagy a munkaidőkeret kitolása garantált jövedelmet. Idén a fizikai munkavállalók többsége a bruttó bérnövekedést kevésbé érzékelte, mert ezek mértéke sokszor alig haladta meg az inflációét.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint míg 2019 harmadik negyedévé­ben 12,9 százalékkal haladták meg a fizikai bérek az egy évvel korábbit, addig 2020 azonos időszakában már csak 8,5 százalékos volt az emelkedés, jóval magasabb infláció mellett. Idén ennél is visszafogottabb, 7,5 százalék volt a bruttó fizikai átlagbér-növekedés. 

Így a 2022-es, várhatóan jelentős emelések az előző évek kompenzálását is magukban foglalják 

– állapították meg a képviseletek. A szellemi alkalmazottak többsége ugyanakkor kevesebb helyen részesülhet tíz százalékot meghaladó bérfejlesztésben. Fizetésük 2020-ban és 2021-ben viszont jobban nőtt a fizikai béreknél, átlagosan 9-10 százalékkal.

Fokozódik a harc a munkavállalóért

Komoly gond a munkaerőhiány Magyarországon, mindössze a legszigorúbb korlátozások alatt csillapodott a munkaerőhiány. A statisztikai hivatal friss adatai szerint a betöltetlen álláshelyek száma 2021 harmadik negyedévében már több volt, mint 2019 azonos időszakában. 

2021. szeptember végén 

  • 80 843 üres álláshelyet tartottak nyilván.
  • Ebből a versenyszférában 55 840,
  • a közszférában 21 769 pozíció maradt betöltetlen.

Ennél 2019-ben is kevesebb, összesen 

  • 78 551 üres pozíció volt.
  • Ebből 53 721 a magánszektorban,
  • 20 861 a költségvetési intézményekben.

Míg a járvány miatt visszaesett turizmus-vendéglátás területein ugyanakkora az emberhiány, mint 2019-ben, addig a legjobb kereseteket kínáló banki és biztosítási szektorban úgy tűnik, elfogyott az utánpótlás: csaknem kétszer annyi a nyitott pozíció, mint 2019-ben.

Borítókép: A minimálbér összegének és reálértékének változása (Grafika: Mandiner, Szalai Piroska)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.