Következő mérkőzések
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia

Brüsszelből kitiltják a korszerűtlen személyautókat

A belga főváros 2019 januárjától alacsony kibocsátási zónát hozott létre, amelyen belül a legszennyezőbb, elsősorban dízelüzemelésű járművek közlekedését fokozatosan megtiltják.

2022. 01. 03. 13:10
Szikszó, 2017. március 31. A 2017. március 31-én újonnan átadott szikszói Angel Station - Angel Petrol nevű benzinkút szervize. A benzinkút éttermet, valamint személyautó-, kamion- és buszszervizközpontot is üzemeltet. MTI Fotó: Vajda János Fotó: Vajda János Forrás: MTI Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 1-től az Euro 4-es és annál alacsonyabb besorolású dízelautók, valamint 

egyes 11 évnél idősebb járművek környezetvédelmi okokból nem közlekedhetnek a brüsszeli régióban

– írta a La Libre Belgique című napilap hétfőn. A belga főváros 2019 januárjától alacsony kibocsátási zónát (Low Emission Zone – LEZ) hozott létre, amelyen belül a legszennyezőbb, elsősorban dízelüzemelésű járművek közlekedését fokozatosan megtiltják – áll az MTI összefoglalójában. 

Felmérések szerint a légszennyezés évente legkevesebb kilencezer korai halálesetet, valamint szív- és érrendszeri vagy légúti betegséget okoz Belgiumban, ebből legalább ezret Brüsszelben. 

A régióban nyilvántartásba vett Euro 4-es besorolású dízelautók a károsanyag-kibocsátás 12 százalékáért felelősek.

A brüsszeli városvezetés 2025-ig a legtöbb dízelüzemű járművet fokozatosan kivonja a közlekedésből. 2019 elejétől az Euro 0-s, 1-es és a 2-es besorolású, valamint a 19 évesnél idősebb dízelautók nem hajthatnak be a fővárosi régióba. 2020-tól az Euro 3-as és a 15 évnél idősebb dízelek, 2022-től az Euro 4-es és a 11 évesnél idősebb dízelüzemű gépjárműveket is kivonták a brüsszeli régió forgalmából. A tervek szerint legkésőbb 2025-től az Euro 5-ös és a 9 évesnél idősebb dízelautók brüsszeli hajtási engedélye szűnik meg. A korlátozás nem vonatkozik a tűzoltó- és mentőautókra, valamint az autóritkaságnak számító, úgynevezett old timer kategóriába tartozó járművekre.

Borítókép: Autószervizben ellenőrzik a kipufogógáz összetételét (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.