Az elszabadult áramárak miatt tanácskoztak

Az energiapiaci árválság miatt felül kell vizsgálni a villamosenergia-nagykereskedelmi piacot, állapította meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal azután, hogy az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége nyilvános iparági műhelyvitát tartott a témáról.

2022. 02. 25. 12:29
áramszünet
Silhouette man works with electricity on a pole with the sunset in the sky. Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felül kell vizsgálni az európai villamosenergia-nagykereskedelmi piacmodellt – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel, miután az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) nyilvános iparági műhelyvitát tartott a villamosenergia-nagykereskedelmi piacok felülvizsgálati eljárásáról. A tájékoztatás szerint Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a műhelyvitán hangsúlyozta, hogy 

a villamosenergia-nagykereskedelmi piacok elszigetelt vizsgálata nem vezet megfelelő eredményhez, mert a jelenlegi energiapiaci árválságban a kiváltó okok jelentős része a földgázpiacok elégtelen szerkezeti működésére vezethetők vissza.

A közleményben felidézik a műhelyvita előzményét, eszerint az Európai Bizottság felkérte az ACER-t, hogy 2022. áprilisig készítsen értékelést az európai villamosenergia-nagykereskedelmi piacmodell működéséről.

A műhelyvitán, előzetesen mintegy félezer európai uniós iparági szereplő véleményét kikérve, az ACER arra kereste a választ, hogy a jelenlegi uniós nagykereskedelmi villamosenergiapiac-modell mennyire serkenti a beruházásokat, az árak változékonysága mennyire ösztönzi a rugalmassági források piacra lépését, illetve szükséges-e a kereskedők, szolgáltatók kötelezettségeit megerősíteni, annak érdekében, hogy 

a jövőben szigorúbb szabályok szerint mérsékeljék a végfogyasztók áringadozásokkal szembeni kitettségét, és biztosítsák a megfizethető energiaárat.

Ságvári Pál a műhelyvita kapcsán a közleményben rámutatott arra, hogy támogatni kell minden olyan javaslatot és intézkedést, amely a rugalmassági források piacra lépését ösztönözi, valamint a fogyasztók árkockázatokkal szembeni kitettségét mérsékeli. Fontos azonban azt is látni, hogy a jelenlegi energiapiaci árkrízis összefüggésében a villamosenergia-nagykereskedelmi piacok szerkezeti problémáit nem lehet a földgázpiacok működésének felülvizsgálata nélkül megoldani, tehát az ACER elemzésében ezt is figyelembe kell venni – tette hozzá. A műhelyvita előadói egyetértettek abban, hogy a rövid távú, úgynevezett spot nagykereskedelmi piacok működési modelljének jelentős módosítása nem indokolt, azok hatékonyan töltik be árjelzési funkciójukat. A problémát inkább a hosszú távú rendszertervezés és a spot piacok közötti, közép-hosszú távú piacok által nyújtott beruházási ösztönzők elégtelensége okozza – írják a közleményben.

Borítókép: Elektromoshálózat-szerelő munkás (Fotó: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.