Ezermilliárd forintot hoz a február

Több kormányzati intézkedés kedvező hatását is megérezhetik a társadalom különböző csoportjai februárban. A napokban a családok, a nyugdíjasok, a fiatalok, valamint a boltok vásárlói együttesen nagyjából ezermil­liárd forinthoz jutnak. A Media­works Hírcentrumának a pénzügyminiszter helyettese, Tállai András úgy fogalmazott: egészen másként alakul majd az állam hozzáállása, ha a baloldal szerez többséget az áprilisi választáson. – Gyurcsány az adócsökkentést ellenzi, Márki-Zay sok más mellett a 13. havi nyugdíjat és a rezsicsökkentést. Megszorítások jönnek, ha ők nyernek – vélekedett az államtitkár.

Jakubász Tamás (MWH)
2022. 02. 04. 6:57
Család Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februárban lép életbe vagy fejti ki hatását több fontos kormányzati intézkedés is. – A családi adó-visszatérítés és a 13. havi nyugdíj kifizetése mellett ettől a hónaptól érezteti kedvező hatását az élelmiszerárstop, a Szép-kártya szabályainak módosítása és a fiatalok jövedelemadó-mentessége – nyilatkozta a Mediaworks Hírcentrumának a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András államtitkár ezután részleteiben is ismertette az egyes juttatások főbb tudnivalóit.

 

Adó-visszatérítés

– Nem ismerünk még egy olyan országot, ahol a gazdasági helyzet és a kormányzati szándék lehetővé tette volna, hogy az állam a válság utáni kilábalás idején teljes egészében visszatérítse a családoknak az előző évben befizetett személyi jövedelemadójukat – fogalmazott a miniszterhelyettes, majd kifejtette, hogy idehaza a gazdaság állapota ezt megengedi.

Tavaly 6,8 százalékos lehetett a bővülés, idén pedig túllépheti az öt százalékot is.

– A kormány pedig abban hisz, hogy akkor kell igazán forrásokat biztosítani a gazdaságnak és a társadalomnak, amikor arra a legnagyobb szükség van. Vagyis a mostanihoz hasonló időszakokban – mondta az államtitkár.

A családi adó-visszatérítés keretei között csaknem kétmillió magánszemély kapja vissza – az átlagbér adószintjéig – a tavaly befizetett jövedelemadóját. Együttesen több mint hatszázmilliárd forinthoz jutnak az érintettek. A kifizetések már megkezdődtek.

Február 2. és 4. között azok kapták, kapják meg az őket megillető összeget, akikhez a posta juttatja el az adó-visszatérítést. Százhatvanezer ember a héten kézhez vehet összesen ötvenmilliárd forintot

– ismertette a számokat az államtitkár, majd hozzátette: az utalásokra sem kell sokat várni, azokat a jövő héten indítják el.

Február 14-ig célba érnek a banki átutalások is.

 

13. havi nyugdíj

A miniszterhelyettestől megkérdeztük, mi az oka annak, hogy az adó-visszatérítésnél a postai kézbesítés megelőzi a banki átutalást. – A válasz meglehetősen egyszerű – mondta Tállai András, majd rámutatott: a posta február 9-én kezdi meg az e havi nyugdíjak és a 13. havi ellátás együttes kézbesítését, s ahhoz, hogy a különböző juttatások rendben megérkezzenek mindenkihez, szükség volt a feladatok gondos ütemezésére. – A 2,5 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő jogosult ebben a hónapban összesen kéthavi nyugdíjat kap. A 13. havi összeg ugyanis a korábbi tervekkel ellentétben nem félhavi, hanem teljes lesz – mutatott rá az államtitkár. Az érintettek így 370 milliárd forint pluszt vehetnek fel. 

– A Gyurcsányék által 2009-ben eltörölt 13. havi nyugdíj visszaállítására is a gazdasági teljesítmény adott lehetőséget. No meg az a kormányzati szándék, amely szerint mindenkinek, így természetesen a nyugdíjasoknak is részesülniük kell az ország növekedéséből – fogalmazott Tállai András. A miniszterhelyettes megjegyezte: a 13. havi nyugdíj a havi összeggel együtt érkezik, a bankszámlákra február 11-én.

Fiatalok adómentessége

Februárban szembesülhet először nagyjából háromszázezer fiatal munkavállaló az év elején életbe lépett szja-mentesség előnyeivel.

Január óta az átlagbérig nem kell jövedelemadót fizetniük a 25 évnél fiatalabbaknak. Az intézkedés éves szinten 140 milliárdot hagy az érintetteknél, akik a mentesség miatt február elején már a korábbinál magasabb fizetést vehetnek kézhez

– fogalmazott az államtitkár. Az adókedvezmény érvényesítését a fiataloknak nem kell külön kérniük, azt a munkáltató vagy a rendszeres bevételt juttató kifizető automatikusan figyelembe veszi. A hazai mentességi szabályok egyébként nemcsak a munkabérnél iktatják ki a 15 százalékos szja-t, hanem például a táppénznél, a megbízási díjnál, az őstermelői és az átalányban megállapított jövedelemnél, valamint a vállalkozói kivétnél is.

 

Élelmiszerárstop

A hónap elején lépett életbe az élelmiszerárstop, február elsejétől több alapvető élelmiszer – a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a 2,8 százalékos UHT tehéntej, valamint a csirkemell és csirke far-hát – árát fagyasztotta be a kormány.

E termékeket egészen május 1-jéig nem lehet a tavaly október 15-inél magasabb áron értékesíteni, és a boltoknak mindig kell tartaniuk belőlük megfelelő mennyiséget

– ismertette a legfontosabb szabályokat ez ügyben a miniszterhelyettes. Hozzáfűzte: a kormányhivatalok májusig az ország minden részében vizsgálják az élelmiszerárstop betartását. Az ellenőrzésekben a revizorok az árszintet, a termékek mennyiségét és az intézkedésről szóló tájékoztatást veszik górcső alá. Merthogy a rendelkezés életbelépését a kereskedőknek meghatározott módon jelezniük kell vásárlóiknak.

Az élelmiszerárstop havonta több ezer forintot takaríthat meg a családoknak, ezentúl pedig fékezheti az inflációt

– fogalmazott Tállai András, majd arra tért ki, hogy élelmiszerárstop mellett a Szép-kártyák szabályainak átalakítása is segítheti a fogyasztókat.

 

Szép-kártya

Ettől a hónaptól ugyanis – május 31-ig – hidegélelmiszer is vásárolható Szép-kártyával. Az élelmiszert bármely zsebből – vagyis nemcsak a vendéglátás, hanem a szálláshely és a szabadidő alszámláról is – ki lehet fizetni.

Egész Európában drasztikusan emelkednek az energiaárak, és ezzel az élelmiszerek is egyre többe kerülnek. Magyarország az energia drágulása ellen a rezsicsökkentéssel és a benzinárstoppal védekezik, az élelmiszerek árának növekedése ellen pedig az élelmiszerárstop bevezetésével és a Szép-kártya szabályai­nak megváltoztatásával harcol. Érdekes, hogy a baloldalra ebben a harcban sem számíthat az ország

– fogalmazott a miniszterhelyettes.

 

A baloldal csak megszorítást hozna

Tállai András ehhez kapcsolódva arról beszélt, hogy szerinte a baloldal egyetlen dologért, a hatalomért küzd csupán, s ha kell, naponta fordul szembe a magyar emberek érdekeivel.

Gyurcsány tavaly közölte az Országgyűlésben, hogy az adócsökkentés elvetemült dolog. Jelöltje, klónja, Márki-Zay Péter összevissza beszél, s azóta például ostobaságnak nevezte az élelmiszerárstopot és a rezsicsökkentést, eltörlendőnek bélyegezte a minimálbért és támadta a 13. havi nyugdíjat. Teljesen nyilvánvaló, hogy ha a baloldal nyer áprilisban, nem lesz más, csak megszorítás

– vélekedett az államtitkár. Veszélybe kerülhetnek a mára összetett rendszert alkotó családtámogatások, mellettük az adókedvezmények és a nyugdíjasok külön ellátásai.

Mit lehet remélni attól az embertől, aki szerint jó irány, ha – ahogy ő fogalmazott – a nyugdíjasok pusztulnak?

– tette fel a kérdést a miniszterhelyettes, utalva Márki-Zay Péter botrányt keltő kijelentésére. Tállai András úgy vélekedett: mára világossá vált, hogy nemcsak a gazdasági növekedés és a lakossági gyarapodás, de a nyugodt társadalmi viszonyok is csak akkor maradnak meg, ha a baloldal április után sem jut kormányzati lehetőséghez.

Borítókép: Család (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.