Hordóval vinnék a szlovákok az olcsó benzint

A hatósági árak átcsábítják a szlovákokat hozzánk és Lengyelországba is. Északi szomszédunknál egyre drágulnak az üzemanyagok, de nagy tételben mégsem szabad nálunk feltankolniuk.

Magyar Nemzet
2022. 02. 10. 13:50
null
Nyíregyháza, 2012. január 10. A spórolás reményében összesen 120 liter üzemanyagot tölt kannákba a kútkezelõ Nyíregyháza-Sóstóhegyen az egyik töltõállomásnál a Kemecsei úton. Bruttó 10-10 forinttal emeli a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát 2012. január 11-én a Mol, ezzel mindkét üzemanyag ára új történelmi csúcsot ért el. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind nagyobb méreteket ölt a határmenti benzinturizmus, Szlovákiában ugyanis a lengyelországinál és a magyarországinál is jelentősen magasabbak az üzemanyagárak – számolt be a szlovákiai Új Szó. Míg nálunk november 15. óta a 95-ös benzin és a gázolaj literjéért legfeljebb 480 forintot számlázhatnak ki a kutakon, addig Lengyelországban a Holtankoljak.hu adatai szerint most 454, illetve 459 forintnak megfelelő összegbe kerül ez a két üzemanyagtípus. 

Az Új Szó úgy számol, hogy aki Szlovákiából az északi szomszédhoz ugrik át tankolni, már 45 liter vásárlásával is 18 eurót, majdnem 6500 forintot takarít meg, ezért még kitérőt is érdemes tenni. Javasolják a déli határnál élőknek, hogy ha Magyarországon terveznek bevásárolni, mindenképp térjenek be egy benzinkútra is.

Egyre többen meg is fogadják a tanácsot, olyannyira, hogy

utánfutóval, hordókkal, extra üzemanyagtartályokkal szerelkezve érkeznek a határ menti töltőállomásokhoz.

Szlovákiában ugyanis – két említett szomszédjánál bevezetett hatósági árkorlátozások híján – az elmúlt időszakban látványosan megugrottak az üzemanyagárak. Az átlagokat nézve a benzin ára nagyjából 532 forintnak, a gázolajé 499-nek felel most meg, de a nagyobb kutaknál ennél drágábban is mérik az üzemanyagokat. A lap piaci elemzők véleményére utalva azt írja, hogy az áremelkedésnek még koránt sincs vége, 

a benzin literenkénti ára hamarosan az 1,6 eurós (565 forintos) határt is átlépheti, míg a gázolajért akár 1,54 eurót (544 forintot) is kérhetnek.

Ám hiába fájdalmas sokaknak a drágulás, a nagy léptékű feltankolás szabálytalan – erre figyelmeztetett a központi adó- és vámhivatal. Martina Rybanská szóvivő az Új Szónak elmondta, hogy aki külföldön az autó tankján kívül valamilyen más tartályt is fel szeretne tölteni, arra külön szabályok érvényesek. Üzemanyagkannában legfeljebb tízliternyit lehet átvinni a határon adómentesen másik uniós tagországból. Azoknak a magánszemélyeknek, akik ennél nagyobb mennyiséget visznek az országba saját használatra, erről adóbevallást kellene tenniük, és ki kellene fizetniük a jövedéki adót. A vámhivatal alkalmazottai rendszeresen közúti ellenőrzéseket tartanak, vagyis jogukban áll megállítani az autót, megállapítva a szállított üzemanyag mennyiségét. A bírság száz és százezer euró között mozoghat a mennyiségtől függően. Lengyelország jóval megengedőbb: autónként négy hatvanliteres marmonkanna tölthető meg, de ezt is ellenőrzik a határátlépéskor.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Balázs Attila/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.