időjárás 26°C Ottó 2022. július 2.
logo

Háborús szituációt szült a határunkon a migránshullám

Máris az egekbe szöktek az olaj- és gázárak Európában

Somogyi Orsolya
2022.02.24. 09:40 2022.02.24. 14:20
Máris az egekbe szöktek az olaj- és gázárak Európában

Ma reggel az orosz–ukrán háború kitörésének hírére megawattóránkénti 120 eurós áron nyitott a földgáz a holland TTF gáztőzsdén. Ez mintegy 30-35 százalékos drágulást jelent. Igaz, kora délelőttre visszaesett az áprilisi és a májusi jegyzésár 105 euró körülire, ami már csak húsz százalék alatti emelkedés a tegnapi záráshoz képest. A történelmi csúcs 185 euró volt tavaly karácsony előtt.

A gáz drágulását a piaci bizonytalanság okozza, hiszen, mivel Európa ellátását éves szinten negyven százalékban orosz forrásokból fedezi, jelenleg kérdéses, mit okozhat az egyébként egyelőre folyamatos és zavartalan szállításokban a háborús helyzet eszkalálódása a következő hetekben, hónapokban.

A két legfontosabb olajfajta ára is nagyot ugrott ma reggel, az Európában irányadó Brent a százdolláros lélektani határon is túllépett – 2014 óta nem járt ilyen magasságokban –, cikkünk megjelentésekor hordónként 102,54 dollárért kereskedtek vele. Ez több mint öt és félszázalékos ugrás. Az Egyesült Államok WTI-je 97,86 dollár után visszafordult, de ez is bőven öt százalék feletti drágulást jelent.

Frissítés:

Magyar idő szerint 10 óra után ismét szárnyra kaptak az olajárak, mindkét olajfajta bőven hatszázalékos drágulás felett jár. A Brent átlépte a 103 dollárt, míg a WTI 98 dollár felett áll.

A földgáz ára is újfent lendületet vett, az áprilisi lekötés 113 dolláron áll.

Frissítés 11:03-kor:

A Gazprom orosz gázipari monopolcég azt közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy „a szokásos módon zajlik az orosz gáz tranzitja Ukrajnán keresztül. A tranzit rendesen halad, szerdához képest nőtt a megrendelt mennyiség, szerdán hatvanmillió köbméter volt, csütörtökön 83 millió köbméter” – idézte az MTI. Az osztrák OMV azt közölte, hogy nincs fennakadás az orosz földgáz szállításában, a megállapodott mennyiség érkezik.

Borítókép: németországi gáztárolót ellenőriz egy szakember (Fotó: Friso Gentsch/dpa Picture-Alliance via AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.