Máris az egekbe szöktek az olaj- és gázárak Európában

A gáz tőzsdei ára ma reggel 35 százalékot ugrott, a Brent átlépte a lélektani határt.

2022. 02. 24. 9:40
Natural gas storage in Rehden
9045596 (dpa file) - Juergen Ciglasch, electrical engineering technician of Wingas, pictured at the natural gas storage of the company in Rehden, Germany, 04 May 2006. The biggest natural gas storage of Western Europe provides a fifth of the German storage capacity with more than four billion cubic metres on eight square kilometres. Photo: Friso Gentsch (Photo by FRISO GENTSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: FRISO GENTSCH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma reggel az orosz–ukrán háború kitörésének hírére megawattóránkénti 120 eurós áron nyitott a földgáz a holland TTF gáztőzsdén. Ez mintegy 30-35 százalékos drágulást jelent. Igaz, kora délelőttre visszaesett az áprilisi és a májusi jegyzésár 105 euró körülire, ami már csak húsz százalék alatti emelkedés a tegnapi záráshoz képest. A történelmi csúcs 185 euró volt tavaly karácsony előtt.

A gáz drágulását a piaci bizonytalanság okozza, hiszen, mivel Európa ellátását éves szinten negyven százalékban orosz forrásokból fedezi, jelenleg kérdéses, mit okozhat az egyébként egyelőre folyamatos és zavartalan szállításokban a háborús helyzet eszkalálódása a következő hetekben, hónapokban.

A két legfontosabb olajfajta ára is nagyot ugrott ma reggel, az Európában irányadó Brent a százdolláros lélektani határon is túllépett – 2014 óta nem járt ilyen magasságokban –, cikkünk megjelentésekor hordónként 102,54 dollárért kereskedtek vele. Ez több mint öt és félszázalékos ugrás. Az Egyesült Államok WTI-je 97,86 dollár után visszafordult, de ez is bőven öt százalék feletti drágulást jelent.

Frissítés:

Magyar idő szerint 10 óra után ismét szárnyra kaptak az olajárak, mindkét olajfajta bőven hatszázalékos drágulás felett jár. A Brent átlépte a 103 dollárt, míg a WTI 98 dollár felett áll.

A földgáz ára is újfent lendületet vett, az áprilisi lekötés 113 dolláron áll.

Frissítés 11:03-kor:

A Gazprom orosz gázipari monopolcég azt közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy „a szokásos módon zajlik az orosz gáz tranzitja Ukrajnán keresztül. A tranzit rendesen halad, szerdához képest nőtt a megrendelt mennyiség, szerdán hatvanmillió köbméter volt, csütörtökön 83 millió köbméter” – idézte az MTI. Az osztrák OMV azt közölte, hogy nincs fennakadás az orosz földgáz szállításában, a megállapodott mennyiség érkezik.

Borítókép: németországi gáztárolót ellenőriz egy szakember (Fotó: Friso Gentsch/dpa Picture-Alliance via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.