Továbbra is garantált az ország földgázellátása

Másfél hónappal a betárolási időszak kezdete előtt a hazai tárolókban a biztonsági készlettel együtt még mindig mintegy 1,76 milliárd köbméter földgáz van, ami 27,77 százalékos töltöttséget jelent.

Magyar Nemzet
2022. 02. 22. 10:05
null
Horgos, 2021. július 4. Munkások szerb zászlót helyeznek ki a határt keresztező szerb-magyar nagynyomású földgázvezeték mellé a vajdasági Horgos és a Csongrád-Csanád megyei Röszke határában 2021. július 4-én. A Magyarországról átsajtolt csővég, illetve a szerb vezeték végpontjának összehegesztésével, az „aranyvarrat” elkészítésével megtörtént a szerb és a magyar nagynyomású földgázvezeték-rendszer fizikai összekapcsolása. MTI/Kelemen Zoltán Gergely Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar tárolókban biztonsággal rendelkezésre áll a téli fűtési szezonban időarányosan még szükséges földgázmennyiség a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint. A hatóság felidézte, hogy számos modellszámítást végez, és azokat rendszeresen aktualizálja az eltelt téli időszak tényadataival. Több különböző hőmérsékleti forgatókönyvet is figyelembe véve a legnagyobb hidegben is elegendő a rendelkezésünkre álló gázmennyiség és bőséges a biztonsági tartalék is.

A lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében 2021. október 1-jére az egyetemes szolgáltatóknak jogszabály által meghatározott betárolt földgázmennyiséggel kellett rendelkeznie, ami több mint 2,1 milliárd köbméter földgáz tárolóba helyezését jelentette. Ezen felül, amennyiben szükségessé válna, úgy a biztonsági készlet garantálja a lakosság ellátásbiztonságát.

A magyar lakosság éves teljes fogyasztási igénye – hőmérséklettől függően – átlagosan 3,5-4 milliárd köbméter.

Másfél hónappal a betárolási időszak (április 1.) kezdete előtt, február közepén a hazai tárolókban a biztonsági készlettel együtt még mindig az éves lakossági fogyasztás mintegy fele, 1,76 milliárd köbméter földgáz van, ami 27,77 százalékos töltöttséget jelent.

Fogyasztásarányosan hazánk kiemelkedően magas földgázkészletekkel rendelkezik Európában. Február második felében itthon az éves fogyasztás 17,33 százaléka van betárolva, emellett az import is (jellemzően az orosz féllel kötött megállapodás szerint) és a hazai termelés is folyamatosan és zavartalanul rendelkezésre áll.

Borítókép: A Szerbiából érkező orosz földgáz is biztosítja az ellátást a betárolt és az itthon kitermelt mennyiségek mellett (Fotó:MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.