Újabb fordulat a víziszárnyas-ügyben

Költségvetési csalás gyanújával tettek feljelentést a hazai víziszárnyas-ágazat önjelölt védőangyala ellen a gazdák. A termelők egy része azt nehezményezte, hogy a nekik megítélt állami többlettámogatásból sikerdíj kifizetését várta az őket képviselő társaság s annak vezetője. Szabó Bálintot azonban mindez nem tántorította el vállalt feladatától, a napokban újabb tüntetést szervezett, s közölte: ha a gazdák nem kapnak újabb támogatást, csődbe megy az ágazat.

2022. 03. 31. 6:46
null
20210207, Budapest Állatvédelmi online felmérés indítása - NOÉ állatmenhely Állatvédelmi társadalmi párbeszéd indult, online kérdőív formájában várják a lakosság véleményét. képen: lúd liba Fotó: Knap Zoltán (KZ) Bors Fotó: Knap Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes fordulatot vett a február elején a víziszárnyas-ágazatban elindult tiltakozási akció: pártfogó helyett egyszerű csalót véltek felfedezni a termelők gondjait magára vállaló társaság vezetőjében egyes liba- és kacsatartók. A Likvid Kontroll Kft. és annak ügyvezetője ellen a gazdálkodók egy része nemrégiben feljelentést tett költségvetési csalás gyanúja miatt. Az ügyről korábban lapunk is beszámolt. Az elégedetlen termelők az év elején az állatjóléti támogatások kifizetését kérték az Agrárminisztériumtól, a gazdálkodók képviseletében pedig a Likvid Kontroll Kft. vezetője, Szabó Bálint lépett fel. 

A februárban Mélykúton rendezett tiltakozó akción Nagy István agrárminiszter is részt vett, aki biztosította a gazdálkodókat arról, hogy a kialakult helyzet nyomán az állam 1,9 milliárd forintos többlettámogatást nyújt az ágazat szereplőinek. A Likvid Kontroll Kft. ugyanakkor arra kérte a kacsa- és libatartókat, hogy adataik megadásával a társaságon keresztül nyújtsák be a támogatási igényüket az államkincstárnak. Munkájukért cserébe természetesen némi jutalmat is elfogadtak, amelynek mértékét a termelőkre bízták, arról azonban mindenkit tájékoztattak, hogy a megszokott sikerdíjuk tízszázalékos. 

A gazdálkodók egy része azonban nem gondolta jogosnak, hogy a társaság sikerdíjat kérjen az állam által biztosított támogatásért cserébe, ezért az Agrárszektor.hu információi szerint a cég, illetve Szabó Bálint ügyvezető ellen március 18-án feljelentést tettek.

Az állami állatjóléti támogatások egyébként sem használhatók fel jogi képviselet ellentételezésére. Erre korábban az Agrárminisztérium is felhívta a figyelmet. A tárca leszögezte: a támogatások célja, hogy kompenzálja az állattartó gazdák általános előírásokon felüli erőfeszítéseit, a támogatás kizárólagos címzettje és jogosultja pedig az a termelő, aki az állatok felnevelése során teljesíti a többletmunkával és többletköltséggel járó feltételeket.

A társaság vezetője ennek ellenére sem hagyta magára a víziszárnyas-ágazatot, március 25-re újabb tüntetést szervezett, ezúttal az Agrárminiszté­rium budapesti épülete elé. A demonstráció elmaradt, helyette Tarpataki Tamással, a tárca helyettes államtitkárával tárgyalt. 

Szabó Bálint, aki egyébként a hét végi országgyűlési választásokon a Mindenki Szegedért Mozgalom képviselőjelöltjeként is megméretteti magát, Facebook-oldalán számolt be a találkozóról. 

A gazdálkodók nevében további forrásokat kért a minisztériumtól, mivel szerinte olyan gyorsan romlik a helyzet az ágazatban, hogy a termelők újabb támogatások nélkül nem élik túl a tavaszt. 

Az Infostart.hu-nak elmondta, ha az agrárminiszternek sikerült az Európai Uniótól hat és fél milliárd forintot szereznie válságkezelésre, és ezt valóban az állattartóknak szánja, akkor azt mihamarabb adja is oda. – Ami forrás rendelkezésre áll az agrárium számára, azt most nagyon gyorsan oda kellene adni az érintetteknek, ezekben az ágazatokban rendkívüli segítségre volna szükség – hívta fel a figyelmet.

Ahogyan az a fentiekből is látszik, a hazai vísziszárnyas-ágazatban nem kis port vert fel a társaság s annak vezetőjének ténykedése. A legutóbbi, mélykúti fórumon a Magyar Kacsaszövetség és Magyar Lúdszövetség teljes vezetése lemondott, a Baromfi Terméktanács pedig április 19-re írta ki a tisztújítás időpontját.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bors/Knap Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.