időjárás 13°C Hugó 2023. április 1.
logo

Agrárminisztérium: Nem kell közvetítő a támogatásokhoz

Köpöncei Csilla
2022.02.10. 18:00 2022.02.10. 19:01
Agrárminisztérium: Nem kell közvetítő a támogatásokhoz

Óva inti a víziszárnyas-termelő gazdákat az agrártárca attól, hogy közvetítő által igényeljék az álltjóléti támogatásokat. A tárca szerint az ügyintézéshez nincs szükség harmadik személy bevonására. A Baromfi Terméktanács szerint félrevezető információt közöl az, aki azt állítja, hogy „közbenjárással” fel tudná gyorsítani a kormánydöntés értelmében járó források kifizetését.

Nincs szükség közvetítőre a baromfi-állatjóléti támogatások igénybevételéhez. A támogatáshoz való hozzájutás, vagy a támogatás mértéke semmilyen összefüggésben nincs ilyen szereplőkkel.

Az Agrárminisztérium ezért nem javasolja az állattartók számára az erre irányuló felajánlások vagy ígérvények elfogadását. A tárca azt követően hívta fel erre a kacsa- és libatartó gazdák figyelmét, hogy lapunk tegnap megírta: a víziszárnyas-termelőket képviselő társaság lefölözné az állami többletforrást. 

A Likvid Kontroll Kft. ugyanis azt kéri a kacsa- és libatartóktól, hogy adataik megadásával a társaságon keresztül nyújtsák be a támogatási igényüket az államkincstárnak. Munkájukért cserébe természetesen némi jutalmat is elfogadnának, amelynek mértékét a termelőkre bízzák, a megszokott sikerdíjuk azonban tízszázalékos. 

A tárca közleményében leszögezte: a támogatások célja, hogy kompenzálja az állattartó gazdák általános előírásokon felüli erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az élelmezési céllal felnevelt állatokat a lehető legjobb körülmények között tartsák, biztosítva ezzel a fogyasztók számára is a mindenkor elegendő, elérhető árú, jó minőségű és biztonságos élelmiszert. A minisztérium arra is rámutatott, hogy a támogatás kizárólagos címzettje és jogosultja az a termelő, aki az állatok felnevelése során teljesíti a többletmunkával és többletköltséggel járó feltételeket. 

A Baromfi Terméktanács levélben fordul tagjaihoz. A víziszárnyas-termelőknek küldött tájékoztató szerint valótlan és félrevezető információt közöl az, aki azt állítja, hogy „közbenjárással” tudja gyorsítani a kormánydöntés értelmében járó állatjóléti támogatások kifizetését. 

A víziszárnyas-tartó gazdáknak kiküldött levelében a szervezet jelezte: a Magyar Államkincstár (MÁK) felkészül az Agrárminisztérium által biztosított 1,9 milliárd forintnyi többlet állatjóléti támogatással kapcsolatos határozathozatalra és a termelőknek járó összeg kifizetésére. A BTT jelezte: a korábban kiadott (2021. első és második negyedévi) döntések tartalmazzák a forráshiány miatt elutasított intézkedések támogatási összegét is, ebből tudhatják a termelők, hogy mekkora összegre számíthatnak.

Ahogyan arról korábban lapunk többször is beszámolt, a múlt héten utcára vonult a kacsa- és libatartó gazdák egy része, akik szerint elmaradt a nekik járó állatjóléti támogatások teljes összegének kifizetése. A Bács-Kiskun megyei Mélykúton tartott demonstráción Nagy István agrárminiszter is részt vett, aki mintegy 1,9 milliárd forintos többlettámogatásról biztosította a gazdákat. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.