Nem kell gabonahiánytól tartani

A FAO szerint elegendő mennyiségű termény áll rendelkezésre a világban a kereslet ellátására.

Magyar Nemzet
2022. 04. 23. 14:00
null
Hajdúböszörmény, 2018.június 26. A Hajdúböszörményi Béke Mezõgazdasági Kft- ben az árpa aratásával kezdõdött meg a gabonafélék betakarítása. A zeleméri határrészben egy 28 hektáros területen kezdték a munkát, ahol 6.5 tonna hektáronkénti termésátlag mutatkozik. A társaság a megtermett árpa 2/3 részét megtartja a saját állatállomány takarmányozására. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizakodásra adnak okot a világ gabonakészletei – derült ki a Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) legfrissebb jelentéséből. 

A szervezet előrejelzése szerint a világ búzatermése 2022-ben ­várhatóan eléri a 784 millió tonnát, ami 1,1 százalékkal haladja meg az előző évi szintet. A gabonakészletek a 2022-es szezon zárásakor az előrejelzések szerint 2,4 százalékkal nőnek a nyitószinthez képest.
A becslés elkészítése során a szakemberek figyelembe vették azt a tényt is, hogy az Ukrajnában télen bevetett terület legalább húsz százalékát nem takarítják be a közvetlen pusztulás, a hozzáférési nehézségek vagy a betakarítási eszközök hiánya miatt. Szintén tekintettel voltak a tartósan kedvező időjárási körülményekről szóló jelentésekre, valamint az Észak-Amerikában, Kínában, Indiában, az EU-ban és máshol várható termelési tendenciák kedvező alakulására.
A FAO szerint a készletek és a felhasznált gabona várható mennyiségének aránya ebben a szezonban 29,7 százalék lesz, ami kissé elmarad az előző évi szinttől, de még így is viszonylag kényelmes ellátottságot jelent. 

Az egyes gabonafélék közül a rizs felhasználása rekordot dönthet az idén, de a kukorica és a búza esetében is növekedés várható. Az előrejelzések alapján a világ teljes gabonafelhasználása 2021–2022-ben eléri majd a 2,478 milliárd tonnát.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.