Lehúzta a háború az OTP negyedévét

Veszteség keletkezett a rendkívüli tételek miatt.

Fellegi Tamás Péter
2022. 05. 06. 18:18
2020.11.12. OTP Bankfiók foto: Kallus György/Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szép nyereséget produkált volna az OTP, ha nincs az orosz–ukrán háború: 88,6 milliárd forint lett a rendkívüli levonások nélküli eredmény. De ezt alaposan elrontotta az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja és az emiatt bevezetett szankciók: miután az OTP-nek mindkét országban van bankja, hatalmas leírásokat kellett végrehajtani az esetleges veszteségek fedezésére. Az összes korrekciós tétel 122 milliárd forintot tett ki, így a nyereségből 33 milliárdos veszteség lett.

Ez meglepte a piacot, viszont a bank szerint jó eséllyel nem lesz szükség további leírásokra a háború miatt, ugyanakkor a mérleg zárása után szembesült azzal az OTP, hogy a Sberbank csődje miatt komoly, több tízmilliárdos összegeket kell kifizetnie, miután az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a kártalanítást MNB-hitelből fedezte, ennek visszafizetését azonban a bankok egyszeri rendkívüli befizetéséből, valamint kötvénykibocsátásból fedezik.

A hazai eredményre most már negatív hatással van a magas kamatkörnyezet, mivel csökkent a bank által elérhető kamatmarzs. Ennek növekvő kamatoknál bővülnie kéne, de több tényező miatt a hatás most ellenkező. Az egyik, hogy nagy a fix kamatozású, hosszabb lejáratú hitelek aránya, a másik, hogy a változó kamatozású hitelekre egyelőre kamatstop van érvényben, a harmadik, hogy a bank sok állampapírt vett korábban alacsony hozam mellett, nem számítottak ilyen erős kamatemelkedésre. Ebből adódóan a bank számára egyelőre a hozamok, kamatok csökkenése lenne kedvező. Bencsik László vezérigazgató-helyettes szerint 

ha a költségvetés konszolidálódik és az EU-s támogatások Magyarország felé újraindulnak, akkor a magyar kamat- és hozamszint ismét megindulhat lefelé. 

Az eredmény közzétételét követően a részvény árfolyama 2,4 százalékkal gyengült.

Borítókép: OTP bankfiók (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.