Erős lett a Mol negyedéve

A benzinár limitálása sem viselte meg a céget

Fellegi Tamás Péter
2022. 05. 06. 18:36
null
Budapest, 2022. március 14. Céglogó a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. egyik üzemanyagtöltõ állomásán a fõváros XI. kerületében, az Irinyi József utcában. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mol kifejezetten jó eredményt tett közzé, amely ugyan elmarad az elemzői várakozásoktól, de mégis jelentős növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest, mindezt úgy, hogy jórészt a Molnak kellett állnia a benzin ársapkája miatti veszteséget (a folyó negyedévben pedig szinte már csak a Molra marad ez a teher). Kétségkívül a helyzetet segítette, hogy a háború miatt az orosz Ural típusú olaj ára jóval alacsonyabb, mint a Brent típusúé, és ezt a hordónként akár harminc dollárt is elérő különbözetet a Mol megnyeri, miután a nagykereskedelmi árak a Brenthez igazodnak. 

A Mol legfontosabb mérőszáma, az EBITDA (kamatok, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény) 271,7 milliárd forint lett, ami közel ötvenszázalékos növekedés a tavalyi első negyedévhez képest. Az adózott eredmény 138,8 milliárd forint lett, ez 71 százalékos növekedés egy év alatt. 

Mindez nagyon szép lenne, ha nem lennének komoly bizonytalansági tényezők a jövőt illetően. A Brent–Ural különbség egyelőre magas, sőt, az Erste elemzői szerint akár magasabb is lehet, mint az első negyedévben, ami rövid távon kedvező, és bőven fedezi a benzinár előírt dotációját. Ugyanakkor kérdés, hogy az orosz olaj vásárlása meddig és mennyire lesz biztosított a jövőben. Ha más forrásból kell vásárolni, az eltűnő extraprofit mellett komoly beruházási költségek is terhelhetik a céget, hisz finomítóit alkalmassá kell tenni más olajtípusok fogadására, és a szállítás, illetve a szállítási kapacitás bővítése, kiépítése is jelentős költségtényező lehet. 

Ha az orosz olaj vásárlásának lehetősége több évig is fennmaradhat, akkor rövid távon óriási profit keletkezhet (persze ha a háború véget ér, nem feltétlenül marad nyomott az orosz olaj ára), ugyanakkor a nagy bizonytalanság miatt a befektetők óvatosan reagáltak, a részvény ára 2 százalékkal csökkent.

Borítókép: Mol üzemanyagtöltő állomás (Fotó: Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.